Időjárás

2023.03.28. 15:45

Most jutott eszébe a debreceni időjárásnak, hogy be kéne pótolni a telet – fotókkal, videóval

Havazás március utolsó napjaiban.

Forrás: Kiss Annamarie

Áprilisi tréfának egy kicsit korai, az igazi télhez viszont már nagyon késő: március 28-án délután kövér pelyhekben kezdett szakadni a hó Debrecen több pontján is. Hogy mennyire sűrűn, azt az alábbi videó jól visszaadja.

Mint azt a hajdú-bihariak is érezhették, a március tegnap óta mutatja igazán kemény arcát, hétfőn a viharos szél okozott gondot a vármegye több pontján, de eső is esett bőven. Sőt, az esti órákban szintén havazott Debrecenben.

A virágokat sem kímélte a márciusi hó
A virágokat sem kímélte a márciusi hó
Forrás: Molnár Péter

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig tartó figyelmeztető előrejelzésében is szó van havazásról, ahogy viharos szélről és zivatarokról is. Mint írták, ma ismét egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél: az ország délnyugati kétharmadán több helyen is elérhetik, meghaladhatják a 70-80 km/h-t a legerősebb széllökések. A magasabban fekvő területeken 80-90 km/h feletti lökések is előfordulhatnak. Az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Kissé meglepő havat látni a tavaszi virágokon
Kissé meglepő havat látni a tavaszi virágokon
Forrás: Molnár Péter

Napközben a záporos csapadékgócokat (jégdara-, hódarazáporokat, hózáporokat) helyenként zivatartevékenység is kísérheti. Az intenzívebb gócokhoz szintén társulhatnak viharos (> 70 km/h) széllökések.

Ugyan estétől csökken a csapadékhajlam, azonban az északkeleti harmadban még előfordulhatnak ekkor is hózáporok, amelyekből alacsony valószínűség mellett lokálisan lepel-2 cm-t elérő, esetleg meghaladó hóréteg is létrejöhet, amely szerda délelőttig meg is maradhat – tették hozzá.

Szerdán kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható.

Hajdú-Biharra keddre egyébként zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!