Időjárás

2022.08.19. 18:39

Szombaton Hajdú-Biharba is megérkezik az égi veszedelem?

Hőség és zivatarveszély miatt is figyelmeztetnek.

Forrás: illusztráció / MW-archív

Pénteken egy hullámzó hidegfront éri el térségünket. A front előtt és a fronton - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan fordulnak elő zivatarok. A zivatarokhoz viharos széllökés (ált. 60-90 km/h), kis eséllyel károkozó szélroham (~ 90-120 km/h, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 5 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>30 mm) is társulhat olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig tartó figyelmeztető előrejelzésében.

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) lehet a fő veszélyforrás.

Szombat napközben több hullámban, több helyen várhatóak zivatarok legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) mellett helyenként viharos szél (60-80 km/h) és jégeső (ált. 1-3 cm) kísérheti.

Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27, míg az Alföld délkeleti területein 29 fok körüli napi átlaghőmérséklet. Szombaton az ország északkeleti, keleti megyéiben még 25, 26 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet.

Hajdú-Biharra a hőség és zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!