Kánikula

2022.06.27. 19:01

Esernyő, párakapu, legyező: egyként küzdött Debrecen a hőséggel

Nem kellett a tisztifőorvos jelentése ahhoz, hogy érezzük: hétfőtől életbe lépett a hőségriadó.

Forrás: Czinege Melinda

A cívisvárosban ki-ki sajátos módon küzdött a hőség ellen: előkerültek a legyezők, szalmakalapok, esernyők, vizes törölközők. Akadt ugyan, aki pulóverben vagy kabátban dacolt a forrósággal, de az emberek leginkább próbáltak szabadulni a rétegektől. A szűk ruházat helyett a lezser öltözék tűnt testhezállóbbnak a hétfői kánikulában.

A kocsmák és bárok teraszain máshogy értelmezték a rövidet: még sört is rendelnek mellé azok, akik nem adtak a orvosmeteorológus intő tanácsára. Természetesen az alkohol mellett a limonádé a nyár slágere. Sok jéggel, kevés sziruppal kérik. A vendéglátóhelyeket a jégszállító kocsi igyekszik ellátni. A futár a régi ismeretség ellenére sem ér rá társalogni: nyolcasával cipeli a zacskókat a bárok fagyasztóiba. Nem nyugszik, amíg az utolsó jégkocka el nincs vetve. 

Az egyre növekvő hőség ellen pillanatnyi mentsvárt nyújtanak a párakapuk, főleg a gyerekek és a tinédzserek időztek alatta. Várták a pillanatot, amikor az enyhe szellő épp nem fújja a magasba a szegény párát. Cserei Edina és Szabó Zsófia a Csapó utca felé igyekezve hűtötték le magukat a kapunál. Elmondásuk szerint a klimatizált bevásárlóközpontban vagy bármilyen zárt, hűvös helyen szeretik átvészelni a tikkasztó órákat. 

Mások nem elégedtek meg a sminkkímélő, könnyed permettel: a magasnyomású kutak alá hajtották fejüket egy kiadós zuhanyért. A kutak környékén kitikkadt biciklis futárok locsolták magukat a frissen feltöltött flakonokból két cím között megpihenve.

A belvárosi tömegből kitűnt fodros napernyőjével Fuka. A japán lány a Debreceni Egyetem orvostudományi karán tanul. Elmondta, az ő országában tíz fokkal kevesebb van jelenleg, de a negyven fok közeli hőség sem ismeretlen a számukra. Japánban egyáltalán nem ritka, hogy napernyővel védekeznek a napsugarak ellen.

Forrás: Czinege Melinda

A hőségre tekintettel a Volánbusz a legforróbb órákban, 12 és 14 óra között osztott az autóbusz-állomásnál félliteres szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizeket.

Nem teszünk különbséget az utasok között. Idős, fiatal, mindenki kap, aki elfogadja. És általában elfogadják

– mondta lapunknak Pravecz János, a Volánbusz munkatársa, aki már a harmadik zsugor vizet bontotta fel néhány perces beszélgetésünk alatt. Folyamatosan járta körbe a pályaudvar területét, megvendégelve a kánikulában várakozókat és a vidékről érkezőket, akik hálás mosollyal fogadták a gesztust. 

– Nagyon helyesnek tartom, hogy ebben a melegben gondoskodnak az utasokról – véleményezte Serestyén Jánosné a kezdeményezést.

A Nagyállomáson a MÁV kedveskedett ásványvízzel az utasok számára. A buszpályaudvarral ellentétben az ajándék hűsítőket az ügyfélszolgálaton lehetett átvenni a menetjegy bemutatásával. A vasúttársaság közlése szerint minden nap 10 órától 17 óráig osztanak ingyen vizet mindaddig, amíg az időjárás indokolja.

A délutáni órákra a Kossuth tér teljesen kiürült, akárcsak a mediterrán országokban szieszta idején. Ellátogattunk tehát a Nagyerdőre, hogy megnézzük, hány családnak jelentenek oltalmat a kocsányos tölgyek lombjai,

azonban a Békás-tó környékén meglepően nagy volt a csend: feltehetőleg azért, mert már javában épülnek a hétvégi Gourmet Fesztivál bódéi.

Hangos gyerekzsivajra lettünk figyelmesek. A DASE Diáksport Egyesület nyári táboros csemetéi épp nehéz döntés előtt álltak: fagylalt és jégkása között kellett választaniuk.

Forrás: Czinege Melinda

– Délelőtt edzettünk, délután pedig szabadprogramokat tartunk. Társasjátékozással, fagyizással, sétával telik a pihenőidő. Holnap a stadionba látogatunk el a gyerekekkel, szerdán pedig az Agórába megyünk. Eseménydús a program – mondta a Naplónak Lukács Ákos főedző, a tábor vezetője.

A Ködszínházat körbevették a piknikező fiatalok és családok. 

– A melegebb napokat vagy a strandon töltjük, vagy valamilyen szabadtéri parkban. Kertes házban lakunk, de a gyerekek szeretnek a közösségi tereken játszani – mesélte Szabó Tímea Mária. A debreceni édesanya szerint sokkal jobb, ha a fiatalok kint vannak a levegőn, mintha a telefont vagy a számítógépet nyomkodnák.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!