Szeszélyes időjárás

2022.05.02. 11:37

Nem mindennapi tornádó alakult ki Debrecen határában

Az errefelé nem szokványos időjárási jelenség a labilis légköri viszonyoknak köszönhetően jött létre vasárnap.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / Forgács Imre

Ijesztő felvételt posztolt a közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írják, Debrecen mellett tartós összeáramlás volt jelen a vasárnap kora délutáni órákban, és labilitásból sem volt hiány. Ezek hatására egy úgynevezett nem-mezociklonális tornádó alakult ki, amelynek a rövid leírás szerinti lényege, hogy általában nem szupercellákhoz köthető időjárási jelenség.

Forrás: Olvasói felvétel / Bacsa Zsolt-archív

Ahogy a szakértők fogalmaztak, nem ez volt a legkedvezőbb időjárási helyzet a tornádó kialakulásához, legtöbbször hidegcsepp jelenlétében jöhetnek létre, ekkor ugyanis a több magassági szinten jelenlévő örvényesség támogatja képződésüket. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen képződmények egy tartós talajközeli összeáramlás mentén keletkezhetnek.

Forrás: Olvasói felvétel / Bacsa Zsolt-archív

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a tegnapi időjárási előrejelzés mintájára akár a hétfőn is tapasztalhatunk hasonló jelenséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában