Viharos napok?

2022.05.24. 11:56

Megvan, mikorra érhetnek keletre a zivatarok, figyelmeztetéseket adtak ki

Viharos lesz a hét közepe az előrejelzések szerint.

Forrás: Shutterstock

Ma délutántól, estétől a Dunántúlon megnő a zivatarhajlam, először a nyugati és déli területeken, majd egyre több helyen lehet számítani zivatarok kialakulására, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig tartó figyelmeztető előrejelzésében. Azt írják,

a zivatartevékenység az este és az éjszaka folyamán fokozatosan az ország középső és keleti területére helyeződik át, majd elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső (1-3 cm), intenzív csapadékképződés (15-20 mm) és viharos széllökés (60-80 km/h) kísérheti.

A délnyugati területeken akár egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt.

Szerdán egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé várható zivatar kialakulása. A Dunántúl déli felében (és nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken) heves zivatarok kialakulása is várható, amelyek mellé viharos széllökés (> 90 km/h), jégeső (> 2 cm) és intenzív csapadékképződés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

Hajdú-Bihar megyére keddre, szerdára és csütörtökre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!