Előrejelzés

2022.05.25. 12:29

Már nagyon közel a hidegfront, heves zivatarok csaphatnak le Hajdú-Biharra is!

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki miattuk, az Alföldön akár csütörtök hajnalig is kitarthatnak.

Forrás: Shutterstock

Délutánig az ország nagy részén kicsi a zivatar előfordulási esélye, a délután második felétől viszont egy érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarokra, közölte csütörtök éjfélig tartó figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Azt írják,

leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok kialakulása is várható, a zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Ezek mellé erősen viharos (> 90-100 km/h-t elérő, meghaladó; károkozó) szélrohamok, jégeső (akár > 2-3 cm) és intenzív csapadékhullás (~ 15-25 mm) társulhat. A (heves) zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak,

az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

A szolgálat megjegyezte, az időjárási helyzet függvényében kisebb körzetekben (déli tájak) nem kizárt magasabb fokozatú, piros zivatarriasztás érvénybe lépése sem.

Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Hajdú-Bihar megyére szerdára másodfokú, csütörtökre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!