Mesés!

2022.04.10. 20:46

Rózsaszín látványosságot hozott a tavasz Bocskaikertbe

Virágzik a cseresznyeszilvafa a 4-es főút mellett.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Igen szép arcát mutatta a tavasz virágvasárnap Bocskaikertben: mint ahogy az az MTI fotóriporterének képein is látszik, virágba borultak a cseresznyeszilvafák (Prunus cerasifera, más néven mirabolán fák) a 4-es főút mellett, a helyiek és az átutazók legnagyobb örömére.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A kapcsolódó Wikipédia-szócikk szerint a vadcsereszyefa március végén zöldesfehéren nyíló, tövises, 5–8 méteres fa vagy bokorfa. Gömbölyű termése sárga vagy piros színű, kellemes édeskés-savanykás ízű. Kiváló kompót készíthető belőle. Még a rómaiak honosították meg Európában, eredeti élőhelye a Kaukázus és Délnyugat-Ázsia.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Edzett, igénytelen növény, az átlagosnál valamivel szárazabb vagy nyirkosabb viszonyokat is elvisel. Tűri a nyírást, áthatolhatatlan sövénnyé nevelhető. Az alapfajt a faiskolák mirabolánszilva néven alanynak szaporítják. Egy sor csonthéjas gyümölcsöt, díszfát, díszcserjét szemeznek rá.

Forrás: MTI/Balázs Attila

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!