agrometeorológia

2021.06.04. 09:50

Az átlagosnál hűvösebb idő jellemezte a májust, csapadékból a sokéves átlagnak megfelelő mennyiség hullott

Áprilishoz hasonlóan második tavaszi hónapunk átlaghőmérséklete is 1-3 fokkal a harmincéves középérték alatt alakult, így az idei tavasz eddig jócskán elmarad a vegetáció számára hasznosítható hőösszeg gyarapodásában. A lemaradás mértéke május végére 80-100 foknapra nőtt, ami 10 °C-os bázishőmérsékletre számolva körülbelül 10-15 átlagos hőmérsékletű napnak felel meg. A másfél-két hetes késés megfigyelhető a hőigényes kultúrák fejlődésében és virágzásának kitolódásában: lassabb a kukorica, szója, valamint a hőigényes paprikaféle és a kabakos zöldségek fejlődése, elhúzódott a koraiak kivételével minden csonthéjas gyümölcsfajunk, de még az alma, a körte és az akác virágzása is.

Kis helyen ment el az eső

A kis hőigényű kalászosok és a repce, borsó, valamint a szálastakarmányok optimális hőmérsékleti feltételek mellett fejlődhettek, ezek az állományok idén jó termést ígérnek. A hónap során elmaradtak az extrém lehűlések és felmelegedések egyaránt, mindössze egy-két napig volt jellemző 30 °C körüli meleg, valamint 5 °C-nál alacsonyabb érték – a Nyírségben akár talaj menti fagy – a hajnali órákban. Érdekes módon mindkét szélsőérték az első dekád során fordult elő, ekkor többfelé a 20, néhol a 25 fokot is elérte a hőmérséklet napi ingadozása. A száraz levegő okozta erőteljes hőingás mérséklődött a második dekádra, ettől kezdve vált gyakoribbá a csapadék, megerősödött a szél, illetve mindezek folytán 20 °C köré esett vissza a nappali felmelegedés. A csapadék térbeli eloszlásában a szokásosnál nagyobb változékonyság volt megfigyelhető, a havi összeg 40 és 100 milliméter között alakult a megye területén. Sok esetben a csapadékot adó záporok, zivatarok vonulása mindössze 10-20 kilométeres sávra korlátozódott, melyen belül több tíz milliméter is le­zúdult, míg a szomszédos területeken csapadéknyom sem fordult elő. A rendkívül mozaikos eloszlás ellenére sincs a megye területén szárazsággal küzdő tájegység, a friss magvetések öntözése ugyanakkor időnként szükséges volt, ahogyan az átmenetileg elsárosodó talajfelszínhez, időszakos belvízfoltokhoz történő alkalmazkodás is a kinti munkák szervezése során. A ritkán tapasztalható folyamatos, bő vízellátottság a gyomnövények tömeges kelésének, gyors növekedésének kedvezett, így a nedves időben szintén gondot okozó gombák és baktériumok mellett az ezek elleni védekezésre is érdemes idén különösen nagy gondot fordítani. Az állati kártevők a hűvösebb időben jobbára megkímélték mezőgazdasági kultúráinkat, de a legfrissebb előrejelzések szerint napokon belül megérkező nyárias hőmérsékletek mellett szaporodásuk ugrásszerű gyorsulására kell majd számítani.

Debreceni Egyetem MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában