agrometeorológia

2021.02.24. 09:49

Elkezdődik a szárazabb idő

Sokfelé esett néhány centiméternyi hó, ám a korábban hullott téli csapadékkal együtt néhány nap alatt elolvadt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Február második felébe lépve határozott melegedés kezdődött térségünkben, amelyet az elmúlt héten még sokfelé kísért csapadék. A tél eddigi leghidegebb napjait hozó időszakot február harmadik hetének elejétől fokozatos enyhülés váltotta. A szibériai hideg légtömeg a kontinens belseje felé, keletre húzódott vissza, helyébe ismét óceáni és mediterrán eredetű, a korábbinál jóval melegebb, ám eleinte nedves levegő nyomult. A két fél csatája az időszak jó részében épp felettünk zajlott, a frontvonal közelsége pedig ismét nagy területen eredményezett számottevő csapadékot. Megyénkben általában 5-10 milliméter csapadék hullott az időszakban, a nagyobb összegeket északkeleten, az alacsonyabbakat nyugaton, délnyugaton mértük.

Eltűntek a fagyok

A csapadék halmazállapota egyre többfelé váltott folyékonyra, de szerdán-csütörtökön a térség nagy részén még hó esett. Nagy területen alakult ki 1-8 centiméter vastag friss hóréteg, amely azonban rövid életűnek bizonyult, s a hét végére a korábbi havazásokból néhol megmaradt hófoltokkal együtt mindenütt elolvadt. Az újabb csapadék- és olvadékvíz, valamint a több helyen csak részlegesen eltűnő talajfagy miatt ismét sárossá, a munkagépek számára járhatatlanná váltak a szántóterületek, gyümölcsösök, többfelé a gyepek is. A felszín alatt legfeljebb 5-6 centiméterre hatoló fagy a hét utolsó napjaiban engedett fel teljesen, ekkortól a leszivárgást már inkább az alsóbb rétegek szinte teljes víztelítettsége gátolta.

Az egyre ütemesebb melegedés ellenére a párolgás jellemzően napi 0,5 milliméter alatt maradt, így inkább nőtt, mint csökkent a már eleve nagy területen gondot okozó belvizek nagysága. Az időszakban több napon maradt párás, ködös az idő csak néhány fokkal fagypont feletti napi csúcshőmérsékletekkel, de az általában gyenge, mérsékelt szél sem sokat segített a felszáradásban. A hét végétől viszont az idő tavaszias jellege, a sokfelé 10°C köré emelkedő napi csúcsértékek, illetve az egyre több napsütés – ha a talajállapotot egyelőre nem is – legalább a kinti munkákat végzők kedélyét javította. A folytatás tartósabb száraz időt ígér a körzetben, amely minden jel szerint jó alkalmat kínál majd a szántóföldi munkák mellett a gyümölcsösök és kiskertek növényvédelmi és metszési feladatainak szervezésére is.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!