Kétnapos tanácskozás

2023.06.09. 08:55

Polgármesterek, szakemberek és civilek beszéltek át több projektet is a Vármegyeházán

Forrás: hbmo.hu

Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzata – összhangban fejlesztési stratégiai célkitűzéseivel – számos európai partnerrel együttműködve sikerrel pályázott az – Európai Regionális Fejlesztési Alap, illetve a Magyar Állam támogatásával finanszírozott – Interreg Europe és Interreg Central Europe európai területi együttműködési programok keretében, írta a hbmo.hu.

A nemzetközi környezetben megvalósított projektek munkáját a hazai, vármegyei szakértők közös munkája is segíti, így június 6-án és 7-én vármegyei szakértői megbeszéléseket tartottak a Vármegyeháza Bocskai-termében, ahol számos település polgármestere, vármegyei közgyűlési tag, egyetemi és ágazati szakember, valamint vármegyei ügynökségek és civil szervezetek is képviseltették magukat.

Az ülések témái a következők voltak:

  • A közösségek ellenállóképességének szabályozása a digitalizáció, klímaadaptáció, gazdasági és társadalmi kihívások kérdéskörében – GOCORE projekt;
  • Rendszerszeméletű fenntartható turisztikai stratégiák vidéki térségekben, fenntartható területi fejlődés, a kultúra, a természeti örökség, zöld turizmus megvalósítása kiaknázva az adott területek sajátos területi, termelési és értékláncait –SYSTOUR projekt;
  • A megújuló energiával való önellátást elősegítő európai régiók –EXPRESS projekt;
  • Okosfalu-átmenet, a versenyképesebb és vonzóbb falvak modellje Közép-Európában –More than a village projekt;
  • Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékgazdálkodására vonatkozó szakpolitikák javítása –WEEEWaste projekt.

A találkozók célja, hogy minden fenti témában külön-külön egy vármegyei szakértői csoport alakuljon, akik rendszeresen találkoznak a projekt megvalósítása során. A közös munkának köszönhetően azonosítják többek között a hazai jó példákat és a követendő hazai gyakorlatokat, de vármegyei helyzetelemzést is készítenek. A munka során számos nemzetközi szakmai ülés is biztosítja majd a kölcsönös tapasztalatcserét.

A következő ülések ősszel várhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában