Körkép

2023.05.26. 07:00

Mérséklődtek az ingatlanárak Debrecenben

Míg az ingatlanok eladási ára csökkent, az albérleteke ára folyamatosan nő a cívisvárosban.

Az albérleteke ára folyamatosan nő a cívisvárosban

Forrás: Napló-archív

Az országos tendenciát követve Debrecenben is mérséklődött az ingatlanok iránti kereslet, így az árak is csökkentek – mondta el a Haon érdeklődésére Gór Péter ingatlanközvetítő, aki közölte: amikor folyamatos a kereslet, a cívisvárosban általában 500-600 ingatlan van a piacon, ez a szám azonban most 2000, vagyis 4-5-szörös a túlkínálat.

Házrészt 6,9 millió forinttól, lakásokat 20 és 500 millió között, míg családi házakat 19 és 850 millió forint közötti áron lehet most találni.

Gór Péter úgy véli, a Debrecenben található ingatlanhirdetések 10-20 százalékára még mindig a túlárazottság jellemző, ilyenkor általában egyetlen érdeklődő sem jelentkezik az eladónál. – A saját ingatlanját általában mindenki felülprezentálja, ilyenkor azt tanácsolom, hogy vagy egy ingatlanközvetítővel egyeztessen az eladó, vagy hívjon értékbecslőt, aki a reális árat be tudja lőni – jegyezte meg. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint a vevők tartanak a renoválástól, éppen ezért a már felújított ingatlanok a kelendőbbek.

Egyre kevesebb ingatlan vált gazdát, ez hatással van a szakipari munkákra is. Például még korábban alig lehetett egy ácsot felfogadni, most szórólapokon hirdetik magukat

 – fűzte hozzá.

Sokat kell engedni

A szakember szerint a debreceni ingatlanpiacon árcsökkenés is tapasztalható: míg korábban az Egyetem sugárúton 30 millió forint alatt nem lehetett lakást kapni, most már 25 milliós irányárral is találunk.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 15 százalékkal csökkentek az árak, továbbá nagyobb az alkuk aránya is, akár 10-15 százalékot is engedniük kell az irányárból az eladóknak 

– jegyezte meg Gór Péter. Úgy gondolja, amíg nem csökken a hitelek alapkamata, valószínűleg nem indul be az ingatlanpiac sem. – Mindig is a hitel mozgatja a vásárlást, azonban a jelenlegi magas törlesztőrészletek miatt csappant a kereslet. Éppen ezért a készpénzes vevők vannak most előnyben, főként a befektetők, akik most szívesen vásárolnak, viszont nem olyan szempontok szerint választanak, mint a családok, akik otthon szeretnének. 

Az ingatlanközvetítő kitért arra is, hogy az eladási idejének hossza is kitolódott: míg korábban akár egy hét alatt eladható volt egy lakás, pillanatnyilag akár 6 hónapot is várni kell egy sikeres adás-vételre.

Kevés az albérlet

Bár a ingatlanpiac egyelőre stagnál, az albérletek tekintetében jól pörög az üzlet: egyre kevesebb a kínálat és egyre magasabbak az árak. – Kiadó lakásokat 90 ezertől egészen 700 ezer forintig, házak, 150 ezertől egészen kétmillió forintig (per hónap) lehet találni  Debrecenben.

 Júliusban, augusztus közepén, amikor az egyetemisták is elkezdik keresni az albérleteket, megnő a kereslet, így még nagyobb árnövekedés várható

 – véli Gór Péter. 

PTZ


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában