Előadások

2023.03.23. 14:56

Világsiker lehet a magyar alma – hangzott el a debreceni konferencián

Az első Gonda István Emlékkonferencián kihívásokról és az ágazat fejlődési lehetőségeiről egyaránt szó volt Debrecenben.

Nagy István

Forrás: Kiss Annamarie

Mi lesz veled, magyar alma címmel rendezte meg első emlékkonferenciáját a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) az intézmény egykori kutatója, Gonda István előtt tisztelegve. A szakmai találkozót csütörtökön az Böszörményi úti campuson rendezték meg, több mint 350 résztvevővel.

Az utóbbi években a munkabérek emelkedése és a munkaerőhiány, valamint a háború okozta gazdasági válság miatt került nehéz helyzetbe az egyébként is elöregedő gazdatársadalom, ez hívta életre a konferenciát

 – kezdte a találkozót Apáti Ferenc, a szervező FruitVeB intézetvezetője.

Forrás: Kiss Annamarie

Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy termékszinten nem foglalkoztak még vele, de mára biztossá vált, hogy az alma bizonyos alkotóelemei több megbetegedés gyógyításában, többek között a gyulladásos bélbetegségeknél játszanak kulcsfontosságú szerepet.

Az egyetem a gyümölcsöt mintagazdaságaiban elő tudja állítani, utána klinikailag is meg tudja vizsgálni az Újfehértón működő kutatóintézetben – hangsúlyozta hozzátéve, hogy néhány éven belül a magyar alma világsiker lehet.

 Stündl László dékán az emlékkonferencia jelentőségéről beszélt, mivel a csütörtöki találkozóval a szervezők célja az is, hogy a résztvevő termelők, feldolgozók és kereskedők piaci és szakmai témákban egyaránt választ kapjanak a kérdéseikre.

Elsőként Nagy István agrárminiszter tartott előadást. Kiemelte, hogy a találkozó résztvevőinek száma az mutatja, megvan az akarat a gazdák részéről, amihez a kormány pénz, paripát, fegyvert ad, ezzel pedig töretlenül fölfelé ívelő pályára állhat az ágazat. – A Debreceni Egyetem kulcsfontosságú szerepet játszik az innovációban, ezzel minden lehetőség adott a fejlődésre – tette hozzá. Az ágazatot érintő környezeti hatások bemutatása után felidézte, hogy tavaly a 280 ezer tonnás hazai össztermésből étkezésre mindössze 80 ezer tonna termett, ami jelentős csökkenésnek bizonyult. A feldolgozóipar kapacitásának ez mindössze 40-45 százalékát merítette ki, így nagy mennyiséget kellett Lengyelországból importálni.

Nagy István agrárminiszter
Forrás: Kiss Annamarie

A tárcavezető ismertette az ágazatot érintő támogatási lehetőségeket, melyekről hangsúlyozta, hogy azok termelési, termésbiztonsági és a piaci szempontból egyszerre célzottak és széles körűek. 

Támogatták többek között a precíziós termelést összesen több mint 195 milliárd forinttal. Az agrárminisztérium évek óta öntözésre is létrehoz kiírást, idén június 30-ig lehet igényelni a támogatást az öntözéshez szükséges infrastruktúra kialakítására, valamint az elavult rendszerek korszerűsítésre.

Nagy István az ökológiai termelés támogatására is kitért, az ökopályázati felhívásokra is évről évre többen jelentkeznek, tavaly már több mint 3500 gazdálkodó részesült eben a támogatásban. – Soha nem volt még ilyen fontos az együttműködés – emelte ki, végül emlékeztetett a Szabolcsi Almacentrum megvalósítására.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett első Gonda István Emlékkonferencia szakmai előadásokkal és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. 

SZD
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában