Testületi ülés

2023.03.19. 11:29

Nem adják el a kórházi bérlakásokat Berettyóújfaluban

Egyházi oktatás, bérlakások, valamint házi gyermekorvosi praxis is terítékre került a berettyóújfalui testületi ülésen.

Muraközi István polgármester egy ünnepi ülésen

Forrás: Napló-Archív

A február végi ülésen tárgyalták a képviselők a Kálvin tér 5. szám alatti ingatlan tulajdonba adásának lehetőségét. Az ingatlant a Tiszántúli Református Egyházkerület évek óta határozott idejű bérleti szerződéssel használja, most pedig megvásárolná. Az ülésen megjelent Fazakas Gergely, a Tiszántúli Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője, aki köszönetet mondott a város képviselő-testületének a támogatásért, és azért, hogy kiáll a református egyházi oktatás-nevelésért Berettyóújfaluban. 

A presbiteri főjegyző beszámolt arról, hogy fejlesztések folynak az épületben; a nyílászárócsere és a vízelvezetés fejlesztése már megtörtént, a jövőben pedig még a homlokzat felújítását, az utcakép megfelelő kialakítását és egyéb karbantartásokat végeznének el. Szatmári Lajos Istvánné, a Tiszántúli Református Egyházkerület fenntartásában működő Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI megbízott igazgatója elmondta, hogy jelenleg 440 tanuló jár az iskolába 23 vármegyei településéről, a diákoknak több mint fele berettyóújfalui.

A testület módosította a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló önkormányzati rendeletét, továbbá a tűzifa-támogatást érintő változások miatt a szociális és gyermekjóléti ellátások, valamint egyéb támogatások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletét.

Megvásárolhatják a bérlakásokat

A képviselők döntöttek az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról is. Körtvélyesi Viktor jegyző kifejtette, felmérést végeztek a kórházi bérlakásokat illetően, hogy mely bérlők azok, aki hajlandóak lennének megvásárolni a lakást, melyben élnek abban az esetben, ha a képviselő-testület egy későbbi döntés alapján azokat elidegenítésre kijelöli. A bérlőknek eddig általánosságban kötelezően hároméves bérleti jogviszonyt kellett kötniük. Muraközi István polgármester leszögezte, hogy értékesítésre kijelölés még nem történt meg. 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy jelen pillanatban hány bérlőnek van elővásárlási joga, kire számíthatunk. Az a jogviszony, ami jelenleg fennáll bérlőként, semmilyen formában nem sérül, mert csak a bérlő veheti meg a lakást. Nem adjuk el a lakásokat, nem hirdetjük meg

 – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy idővel tájékoztatják a pontos információkról a bérlőket.

Az ülésen többek mellett szó volt a polgármesteri hivatal 2022. évi munkájáról. Elhangzott: minden egyes iroda sokszínű, szerteágazó munkát végzett. Elfogadták továbbá az inkubátorház üzemeltetési szerződését, és megszavazták a 2023. évi, támogatásokra vonatkozó igény benyújtását is. 

Döntöttek továbbá a berettyóújfalui 5005-ös számú házi gyermekorvosi praxis további működtetéséről, a döntés értelmében március elseje óta dr. Barany Iolanda Silvia csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos felelős a praxis gyermekorvosi feladatainak ellátásáért.

 Dr. Abdul Gabor Faris főorvosnak hat hónap áll rendelkezésére, hogy a praxist értékesítse, amennyiben az nem kel el, dr. Barany Iolanda Silvia az önkormányzattól ingyenesen megszerezheti.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában