Jubileum

2023.03.31. 18:00

Ma is az alapítók szellemét hordozza a debreceni agrár felsőoktatás

A magyar mezőgazdaság szereplőinek munkáját támogatja másfél évszázada a képzés.

A kiváló minőségű és elegendő magyar élelmiszer előállítása a cél

Forrás: Bóri Sándor/Unideb.hu

Agrárszakember-találkozóval ünnepelte a debreceni agrárfelsőoktatás elindításának 155. évfordulóját a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar pénteken a Böszörményi úti Campuson.

155 évvel ezelőtt példátlan összefogás eredményeként az országban harmadikként alakult meg a Debreceni Gazdasági Tanintézet, amelyhez a város földet, telket és épületet biztosított, a Református Kollégium pedig átengedte a füvészkertjét és a fizikai szertárát. Számos nagy birtokról érkeztek eszközök és gépek, amelyek az oktatás elindításához elengedhetetlenül szükségesek voltak.

 – Már a kezdetekkor világos volt a debreceni agárértelmiség képzésének három fő célja: a természettudományos alapismeretek oktatása, a termelési eljárások rendszerszemléletű megismertetése, valamint azon közgazdasági-jogi ismeretek tanítása, melyek fontosak a gazdálkodás jövedelmező működéséhez. Bár a világ az elmúlt időszakban nagyon megváltozott, az összefogás továbbra is erős, és e hármas célkitűzést követik a mai oktatás során is. Ennek gyümölcsét hasznosíthatják Önök, és mi mindannyian, akik élvezhetjük a magyar agrárium kivételes kincseit asztalainkon – fogalmazott köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Papp László, Debrecen polgármestere szerint a cívisvárosra a mai napig igaz a mondás, hogy jól reagál az adott korszak kihívásaira. 

A kiegyezéssel új piaci lehetőségek kapujában találta magát a magyar mezőgazdaság. Ilyen körülmények között fogalmazódott meg, hogy a gazdaság és mezőgazdaság teljesítményének, valamint az ágazat hatékonyságának és versenyképességének növelése érdekében szükség van olyan intézményekre, amelyek képesek olyan szakembereket képezni, akik ismerik a nemzetközi jógyakorlatokat, és képesek a növénytermesztés és az állattenyésztés területén innovatív ötletekkel előállni.

 Ennek jegyében nyílt meg 1868-ban a Debreceni Országos Gazdasági Tanintézet, amely méltó központja lett az ország mezőgazdasági oktatásának. Mérföldkő volt ez a város életében. A magyar mezőgazdaságnak azóta is kulcsszerepe van Debrecen mindenkori jelenében és jövőjében. Ez adja azt a felelősséget, amely az oktatás és az agrárium vonatkozásában Debrecen vállát nyomja: az itt képzett fiatalok szaktudásától is függ, hogy miként tud az agrárszektor megküzdeni a jelen kihívásaival, és felkészülni a jövőre – szögezte le.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere köszönetet mondott azoknak a szakembereknek, akik az elmúlt 155 évben életben tartották a debreceni agrároktatás szellemét. 

Az ünnep sajátossága, hogy a múltból táplálkozik, a jelenben történik, és a jövő számára hordoz üzenetet. A Tiszántúl és a Debreceni Egyetem elképzelhetetlen agrároktatás nélkül. Ez egy megkérdőjelezhetetlen alapvetés

 – mondta.

A kiváló élelmiszerekért

Bács Zoltán kancellár rámutatott arra a fontos tényre, hogy az elmúlt 23 évben létrejöttek azok az együttműködések, amelyek a Debreceni Egyetem interdiszciplinaritásából erednek, és egyedülálló lehetőséget biztosítanak az agráriumban ahhoz, hogy több tudományterület együtt szolgáljon egy nemes célt. 

Prof. dr. Fenyves Veronika, a DE Gazdaságtudományi Kar dékánja kiemelte, hogy a Kar a mai napig szellemi elődjének tekinti az egykori Országos Gazdasági Tanintézetet. – Képzéseinkre jellemző az a fajta multidiszciplináris szemlélet, amely már az alapításkor is jellemezte a hajdani tanintézet működését – hangsúlyozta.

Az elmúlt 155 év alatt az egyetem oktatási és kutatási feladatain túl folyamatosan segítette és a mai napig segíti a gazdasági élet szereplőit. – Nekünk nincs más dolgunk, mint annak a tudásnak az átadása, amely a mezőgazdasági alapanyagtermelőket és élelmiszerfeldolgozókat támogatja, hogy jó minőségű, kiváló élelmiszert tudjanak termelni, és ezzel a lakosság számára biztosítsák az egyik legfontosabb életfeltételt, a táplálékot – fogalmazott ünnepi köszönőjében prof. dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja.

Közel 200 évvel ezelőtt kilenc oktatóval és negyvenegy hallgatóval kezdődött meg a munka az intézményben. A legfrissebb adatok szerint az oktatók és kutatók száma jelenleg meghaladja a 250 főt, a hallgatóké pedig elérte az 1500-at. Prof. dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese kiemelte a Mezőgazdaság 4.0 programhoz való alkalmazkodás fontosságát, és a mesterséges intelligencia bevonását a különböző folyamatokba.

Végül Jakab István, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a megjelent szakembereket. – Az itt dolgozó oktatók és kutatók azért tesznek hatalmas erőfeszítéséket, hogy a gazdálkodók, a vállalatok számára magas színvonalú, képzett és komoly tudással rendelkező szakembereket bocsássanak ki. Megváltozott világunkban erre nagyon nagy szükség van – jelentette ki.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában