Nagy fogás

2023.03.11. 13:07

Génmódosított díszhalakat talált a Nébih Hajdú-Biharban, milliós bírság várható – videóval

Szigorúan tilos ilyen állatokat forgalomba hozni az Európai Unióban.

Genetikailag módosított „színes tetrák” UV-fény alatt a Nébih laboratóriumában

Forrás: Nébih

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei, közölte honlapján a hivatal. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek. Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

A kedvezőtlen tapasztalat miatt a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben.

A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza – olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet, hogy az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján a szóban forgó állatok értékesítése jogellenes. 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal

  • behozatala,
  • forgalomba hozatala,
  • az ország területéről való kivitele,
  • szállítása.

A Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben eljárást indított, melyek lezárásakor milliós nagyságrendű bírság várható. A hatóság kiemelten felhívja a kisállat-kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban tilos. A jogellenes gyakorlatot a jövőben is kiemelten ellenőrizni fogják a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában