Közgyűlés

2023.02.24. 14:28

A vármegyei önkormányzat költségvetése is átment a közgyűlésen

Elfogadta a közgyűlés a vármegyei önkormányzat jelképeiről, valamint kitüntető díjairól szóló rendelet módosítását a pénteki ülésen.

A közgyűlés elfogadta a 2023-as költségvetést

Forrás: Kiss Annamarie

Erre azért volt szükség, mert január 1-től a szervezet hivatalos neve Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, ezért elengedhetetlen volt a korábban megalkotott rendeletek felülvizsgálata.

A testület tárgyalta a vármegye önkormányzatának 2023. évi költségvetését is, melynek bevételi és kiadási főösszege mintegy 1 milliárd 557 millió forint, melyből a költségvetési bevételek összege 958 millió forint, míg a finanszírozási bevételek összege 599 millió forint. A központi támogatás változatlanul 311 millió forint. A költségvetés összeállítását az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásai, a jelentősen emelkedő energiaárak, a magas inflációs környezet befolyásolta.

A részletekről Már Norbert, a Közigazgatási Osztály vezetője számolt be. Kiemelte, a költségvetési egyensúly biztosított. Többek között kifejtette, hogy a kiadási oldalon az egyik legnagyobb változás a Vármegyeháza épületének fűtését biztosító távhő díja, ami tavaly október óta több mint tizenötszörösére nőtt. 2023. január 1-től a hődíj nettó 28.550 Ft/GJ-ra csökkent (a szeptemberi ár 7,5-szerese), azonban – minimum 25 százalékos elvárt fogyasztáscsökkenés mellett – így is éves szinten közel 20 millió forintos többletköltséget jelent.

A 2023. évi költségvetés végrehajtását 21 európai uniós támogatással megvalósuló nyertes pályázattal kezdi meg az önkormányzat, ezekhez 2 hazai költségvetésből támogatott pályázat is társul. A Foglalkoztatási Paktum pályázat és a Hajdú hagyományok nyomában pályázat 2022 decemberében többlettámogatást kapott, így ebben az évben további 345,9 millió forint felhasználására nyílik lehetőség. 2022. december közepén döntés született az Interreg-es pályázatok vonatkozásában, melynek eredményeként 5 nyertes pályázat megvalósítását kezdhették meg január 1-től. A következő 4 évben ebből az 5 pályázatból 367,4 millió forint támogatás várható, 19,3 millió forint önerő mellett.

Tóth József képviselő, Polgár polgármestere hozzászólásában a közszférában dolgozók, a közalkalmazottak és a köztisztviselők bérrendezése mellett szólalt fel, kiemelte, már az is vállalható cél lenne, hogy az inflációt közelítő bérfejlesztés teljesüljön. Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke megosztotta, a vármegyei önkormányzatnál dolgozók bérei magasabbak, mint amire a képviselő utal, és ebben az évben is biztosítanak keretet a bérfejlesztésre. – Ha elvárjuk a kollégáktól a precíz, felelősségteljes munkavégzést, meg is kell fizetni, meg kell becsülni az elkötelezett kollégákat – hangsúlyozta. Végül 18 igennel 3 tartózkodás elfogadta a közgyűlés a költségvetést.

A továbbiakban helybenhagyta a közgyűlés az elnök és az alelnökök, valamint az önkormányzati hivatal 2022. évben végzett tevékenységéről szóló tájékoztatót. A közgyűlés elnökének 369 programja volt, az alelnökök pedig további 441 eseményen képviselték a vármegyei önkormányzatot tavaly.

KD

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában