Beruházás

2023.02.07. 15:24

Egy debreceni cég fejezi be a gyógyszergyár építését

Hatmilliárd forint értékű a fejlesztés második ütemének elvégzése.

Az épület terve Tervező: Pyxis Nautica Építésziroda, látványterv: Gazdag Zoltán

Forrás: PN

Egy debreceni cég végezheti a Nemzeti Gyártó–Kutató–Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar építésének második ütemét, mégpedig nettó 6 milliárd 102 millió forintért – áll a Közbeszerzési Értesítő február 7-ei számában. A Debreceni Egyetem beruházásában készülő létesítmény felszerkezeti (tartószerkezet építésén túli) és befejező építési munkáiról van szó. A DE Nemzeti Gyártó–Kutató–Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épülete a jövőben az egyetem gyógyszerésztudományi képzésének komplex infrastrukturális hátterét adja majd,  azáltal, hogy az épületben kialakítják a felsőfokú képzés általános elméleti oktatási felületét, kutatás-fejlesztési folyamatokat segítő labor hálózattal, illetve a gyakorlati oktatást segítő GMP és IFS középüzemi blokkal. Az épület nettó (hasznos) alapterülete 6 ezer 695 négyzetméter lesz.

A beruházás a „Regionális kutatóintézeti kapacitások megerősítése” című uniós projekt keretében valósul meg az UD Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban.

Az épület tervezetten két fő funkcionális egységből áll össze. Az egyik épületrész a Gyógyszerésztudományi Kar elméleti gyakorlati képzéseihez, illetve kutató-oktató tevékenységeihez biztosít megfelelő infrastrukturális hátteret, míg a másik egy gyógyszergyártó technológiai GMP és IFS üzemként fog funkcionálni. A két fő funkció egy épületben való koncentrált kialakításával, a gyógyszerésztudományi terület felsőoktatási, kutatás-fejlesztési és gyártó tevékenységeinek komplex összekapcsolódását teszi lehetővé, így egyszerre szolgál az épület gyakorlati oktatás színhelyeként, kutatóhelyként illetve kutatásokhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújtó és piacra is termelő gyógyszergyártó üzemként is – részletezi a KÉ dokumentuma.

Az első ütem várhatóan 2023. március végére fejeződik be. A második ütem kivitelezésére 7 cég; 3 debreceni, egy hajdúböszörményi, két budapesti és egy nyíregyházi vállalkozás pályázott. A nyertessel 2023. január 24-én kötöttek szerződést.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában