Közbeszerzés: módosítani kellett

2023.01.05. 13:26

Bonyodalmakkal épül a nyíradonyi tűzoltóőrs

Csúszás volt és pótmunkák váltak szükségessé a kivitelezés során.

Hamarosan birtokba vehetik a lánglovagok az új őrsöt Illusztráció: MW-Archív

Módosítani kellett a nyíradonyi tűzoltóőrs építésének kiviteli szerződését számos kisebb változtatás, elmaradó és pótmunka szükségessége miatt; a beruházás értéke csak minimálisan nőtt. Minderről a  január 4-ei Közbeszerzési Értesítő számol be.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának beruházásában a nyíradonyi Európa Parkban szabadon álló beépítési módban egy 4,75 méter magas, 326 négyzetméter alapterületű, fedett teraszos, 2 állásos tűzoltóőrs épül irodákkal, pihenővel, étkezővel, mosdókkal, öltözővel, szertárakkal, raktárakkal. Az utcához gépkocsi behajtóval és kukatárolóval csatlakozik, 8 felszíni parkoló is létesül, melyek közül az egyik akadálymentes kialakítású.

A munkát egy nyíregyházi cég végzi, mellyel 2022 március 21-én kötöttek szerződést, a cég kérésre a befejezési határidőt 2023 február 28-ig hosszabbították meg, illetve az eredeti érték 270 millió 932 ezer forintról 274 millió 996 ezer forintra nőtt a 2022 december 28-ai szerződésmódosítással. A pótmunkák és az elmaradó munkák együttes ellenértéke (anyagdíj és munkadíj összesen) nettó 17 millió 610 ezer forint, melyből 13 millió 546 ezer forintot a tartalékkeret terhére számolnak el.

Mint a módosítás indoklásában áll, az épület külső fa nyílászáróit a kivitelező 2022. július 6-án rendelte meg szeptember 5-i szállítási határidővel, és a termék ellenértékének felét el is utalta. A határidő lejárta után többször sürgette a szállítást, de a szállítótól csak ígéreteket kapott, a nyílászárók nem érkeztek meg és kiderült, hogy a szállító a gyártást még el sem kezdte. A kivitelező ezért új gyártóval egyezett meg, aki december 5-ig legyártotta a szerkezeteket. A nyílászárók elhelyezése után lehetett a kávákat a homlokzati és a belső oldalon beszigetelni, illetve bevakolni. Azt követően lehetséges a homlokzati színezést, a belső oldalfali csempeburkolást, festést, majd a padlóburkolatokat elkészíteni.

A kivitelező által megajánlott és tervezett S. hőszivattyúkat a megnövekedett kereslet és gyártási nehézségek miatt 2023. februári szállítási határidővel igazolták vissza, ezért a kivitelező azokat az előzetes gépész műszaki ellenőri-tervezői vélemény alapján egyenértékű G. típusra váltotta volna ki. 2022. október 8-án a műszaki ellenőri-tervező a korábbi álláspontját megváltoztatva jelezte, hogy nem felel meg a G. típus. A kivitelező ekkor tudta az S. típusú hőszivattyúkat megrendelni, azok december 8-án megérkeztek.

A kivitelező ezután kérte, hogy a teljesítési határidő 2023. február 28. napjára módosuljon, amiatt, mert a hőszivattyúknál meghibásodást észleltek, így azokat beüzemelni nem lehet. 
Fentieken túl különböző – a szerződéskötés időpontjában előre nem látható, műszaki szükségszerűségből felmerülő – pótmunkák (tetőlécezés, páraáteresztő alátétfólia terítése, lábazati hőszigetelés készítése, fakitermelés stb.) váltak szükségessé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában