Hétszáz fölött a dízel ára

2022.12.07. 17:00

Vége a benzinárstopnak, és úgy tűnik, a pániknak is a debreceni kutakon

Megkérdeztük, hogyan érinti az autósokat a változás. Elmondták: nem örülnek az áremelkedésnek, annak viszont igen, hogy végre tudnak tankolni.

Forrás: Czinege Melinda

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a brüsszeli szankciók miatt a kormány feladta a benzinárstopot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója december 6-án, sajtótájékoztatón számolt be a részletekről. – Zavarok álltak elő Magyarország üzemanyag-ellátásában. Import nélkül nem megoldható hazánk üzemanyag-ellátása. A 480 forintos benzinárat nem tudjuk tovább biztosítani a magyar családok számára – jelentette ki Gulyás Gergely. Hernádi Zsolt bejelentette: kedden 23 órától a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 640 Ft, a dízelé 699 forint lesz. Mint mondta, soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban, a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin és dízel.

Forrás: Czinege Melinda

Szerdán délelőtt körbenéztünk a debreceni töltőállomásokon. Egységes árakkal éppúgy nem találkoztunk, mint kígyózó sorokkal. Az elmúlt napokra jellemző tankolási pánik úgy tűnik, lecsillapodott. Egy debreceni magánkúton ottjártunkkor zavartalanul egymást váltották az autósok, itt az ólommentes 95-ös benzin 625,9; a gázolaj 647,9 forint literenkénti áron érhető el. Másutt ezek a számok magasabbra szöktek: van olyan kút, ahol a benzin literenkénti ára 641, van, ahol 642,9 és van, ahol 645,9 forint; míg a gázolajért 699-704 forintot kérnek el.

Forrás: Czinege Melinda

A tapasztalataink szerint a tankolni érkezők 5, 10, 15 ezer forintig pörgették a számlálót, ami most pillanatok alatt elérte a kitűzött célt. Többeket megkérdeztünk arról, hogyan érinti őket az árstop eltörlése. Egy fiatal édesanya például elmondta, hogy bár nem örül az áremelkedésnek, annak viszont nagyon, hogy végre tud tankolni.

Az elmúlt napokban egymás után két napig nem tudtam tankolni sem Debrecenben, sem Hajdúsámsonban, sem Vámospércsen, sem Hajdúhadházon. Az áremelkedés havonta 20-25 ezer forint pluszt jelent majd, ez nehézséget okoz, de muszáj lesz megoldani

 – mondta el.

Egy idős hölgy kétségbeesetten jegyezte meg: „mindennek vége”. Mint mondta, neki muszáj tankolnia, mert az egészsége miatt már csak autóval tud eljárni otthonról, de ilyen árak mellett nem tudja, hogyan alakul majd a helyzete. Másoknak viszont nem jelent problémát az ársapka eltörlése, többen úgy nyilatkoztak, nem emelkedtek most akkorát az árak, hogy ne lehessen odafigyelve megoldást találni. Többen elmondták, hogy inkább kevesebbet kocsikáznak majd, de örülnek annak, hogy nem kell órákig sorban állniuk a kutakon.
BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában