Év végi értékelés

2022.12.19. 20:00

Az ott dolgozó emberekben van a szoboszlói fürdő ereje

A nehézségek ellenére is remek évet zárt az idén 95 éves Hungarospa, részben ennek is köszönhető, hogy idén újra közös ünnepléssel zárta az évet a szoboszlói komplexum kollektívája.

Forrás: Tóth Imre

– Egy nagyon hosszú időre visszanyúló tradíció az évrázó rendezvény, amit a napokban tartottunk, az utolsó ilyen esemény 2019-ben volt. Idén nagyon jó évet zártunk, megközelítettük a 2019-es év forgalmát, ami minden tekintetben csúcsév volt a turizmusban – kezdte az értékelést Czegle-Pinczés Enikő, a Hungarospa vezérigazgatója. Elmondta, idén a 2019-es év forgalmának 85-90 százalékát hozták, míg a júliusi forgalmuk szinte pontosan megegyezett a három évvel ezelőttivel.

Augusztusban már egy kicsit visszább estek a számok, meg is ijedtünk, hogy nem lesz olyan jó az ősz. De hála Istennek ez nem így lett, úgy néz ki, hogy a terveinken lényegesen felül tudtunk kerekedni, árbevételben mindenképp, de forgalomban is. Így kerülhetett arra sor, hogy idén újra megrendezzük ezt az évzáró ünnepséget, hiszen a covid sem szorított már bennünket, illetve az árbevételek is megengedték ezt

 – tudatta. Emlékeztetett arra, hogy amikor áprilisban a fürdő üzleti tervét beterjesztették a képviselő-testület elé, akkor az önkormányzati képviselők közül többen felszólaltak, és elmondták, hogy azt szeretnék elérni, hogy a megyei átlagbér színvonalát érjék el a Hungarospa dolgozók munkabérei. – Az energiaválság szorít bennünket, de a plusz eredmények terhére még idén ősszel volt egy átlagosan 6,5 százalékos béremelés, az év végén pedig azért, hogy elérjük a megyei átlagbért, jutalmat osztottunk a munkavállalóinknak.

Czegle-Pinczés Enikő 
Forrás: Tóth Imre

A komplexumban 462 embert foglalkoztatnak, ez a jelenlegi forgalomhoz ideális. Az év végi összejövetelem többek között törzsgárda-jutalmakat osztottak ki.

 Nálunk nem egy-két olyan ember van, aki több mint 40 éve dolgozik a fürdőben, a legrégebbi munkavállalónk 46 éve van nálunk. Az a célunk, hogy aki egyszer ide beteszi a lábát, az maradjon velünk, ameddig csak lehet. Szeretjük megtartani a munkaerőt

 – mutatott rá, hozzátette, a véradóknak is adtak át pénzjutalmakat. – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy van egy kilencvenötszörös véradó a cégünknél. Minden évben többször is szervezünk véradást, ezzel segítjük azt, hogy az alkalmazottak és a vendégeink rendszeresen tudjanak segítő kart nyújtani – részletezte.

A vezérigazgató meglátása szerint itt minden az emberi kapcsolatokon múlik: emberekkel dolgoznak, éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen gárda van. – Nagyon sokan azt mondják, hogy speciális kapcsolat fűzi a fürdőhöz, szerintem ez egy szerelem: ide becsöppensz gyerekként nyári munkával, majd magával ragad. Veszélyes üzemről beszélünk, a tapasztalat és a hozzáértés nagyon fontos a legkisebb medencénél is. A fürdő ereje azokban az emberekben van, akik itt vannak évek óta, és ugyanúgy szerelmesei a fürdőnek, mint én – vallja.

Minden pénz az energiahatékonyságra

Beszélgetésünk során az energiaválság fürdőre gyakorolt hatása is szóba került. Czegle-Pinczés Enikő elmondta, míg tavaly 170 millió forint volt a fürdő energiaköltsége, idén már 700 millió forint, jövőre pedig 1,3 milliárd forintra terveznek. Hatalmas növekedés ez úgy is, hogy a szoboszlói nagyon jó helyzetben van bármely más fürdővel szemben, hiszen az áramuk 40 százalékát egy gázmotor termeli meg, valamint a fűtés minden egyes létesítményükben hőszivattyúval történik, egyedül a szállodát fűtik még gázzal. Utóbbin már közvetlenül a jövő év elején szeretnének változtatni. – 

Nagyobb problémánk az árammal van, az őrületes energiaszámla az áramból adódik, a turizmus rendkívül energiaintenzív ágazat. Csak a strandon több mint ezer szivattyú megy egyszerre. Most felmérjük az összes energiafelhasználónk állapotát és fogyasztását, amit lehet, lecserélünk, így azoknak már kisebb lesz a fogyasztása. A további terveink között szerepel egy naperőműpark létrehozása is, de ennek megvalósításában most éppen jogszabályi háttér változása miatt megtorpantunk.

Egyelőre úgy néz ki, jövőre attrakciófejlesztésre nem tudnak fordítani, hacsak nem érkezik támogatás erre. – A strandot három részre oszthatjuk: van a tradicionális fürdőrész a hullámmedencével bezárólag, ami elsősorban az idősebb korosztálynak való. Az aktív zónában található a mediterrán- és úszómedence, valamint hátul van a családi zóna. Ha fejlesztenénk, akkor hozzányúlnánk a tradicionális zónához, mind a négy medencét szeretnénk átalakítani úgy, hogy télen is használható legyen. Szeretnénk költeni egy kicsit a családi zónára is: pelenkázó helyek kialakítását, medencefedést tervezünk. Szeretnénk fejleszteni a vendéglátóhelyeket is, tehát vannak terveink, de ez mind forrás függvénye – részletezte a vezérigazgató. Hangsúlyozta, az elsődleges szempont az, hogy fenntarthatók legyenek gazdaságilag, most úgy néz ki, hogy jövő évre az energiaárak növekedésének fedezésére terveznek egy 25 százalékos áremelést.

A fürdőről Czeglédi Gyula polgármesterrel is beszélgettünk. Ő is emlékeztetett arra, hogy az év végi összejövetelnek 1996 óta hagyománya van a városban, de a pandémia miatt 2 alkalom kimaradt. 

Czeglédi Gyula az évzáró ünnepségen köszöntötte a dolgozókat
Forrás: Tóth Imre

– Öröm volt újra látni a régi munkatársakat, a kollektívát, annak is nagyon örültem, hogy a fürdő teljesítménye már nagyon megközelítette a 2019-es békeév teljesítményét. Nagyszerű eredményeket tudnak felmutatni, a tavalyihoz képest 50 százalékkal nőtt a fürdő vendégforgalma, a gazdasági mutatóik is nagyon szépen alakultak, ami lehetővé tette a menedzsmentnek, hogy a dolgozók teljesítményét nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is el tudja ismerni – véli a polgármester. Hozzátette:

Számomra öröm, hogy a fürdő jó kezekben van, a menedzsment mindent megtett az ez évi nehéz körülmények ellenére is azért, hogy a vendégforgalom jól alakuljon, a szoláltatások színvonala erős legyen és a város fő turisztikai vonzerejeként betöltsék a funkciójukat. Ennek is köszönhető, hogy reményeink szerint az év végére az 1 millió 200 ezret megközelítheti vagy eléri a vendégéjszakaszám a városban, ami nyilvánvalóan nagyon szép teljesítmény az adott körülmények között.

Kiss Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában