Alig fergeteges

2022.11.25. 16:19

Ezen a Black Friday-en sem taposták egymást agyon a debreceniek

Szabályozás híján a leleményesebb kereskedők a konkurenciát megelőzve már a korábbi pénteki napokon igyekeznek kipréselni a vásárlókból a megtakarításokat.

Forrás: Czinege Melinda

Ha a Black Friday-re gondolunk, leginkább a bevásárlóközpontban civakodó tömeg, vagy épp az utolsó darab nagyképernyős televízió dobozán marakodó tudatos vásárlók képét dédelgetjük magunk előtt.

Régen minden jobb volt. Lehetett jóízűen egymás haját tépni a féláron incselkedő cipőért, bezzeg ma már a legnagyobb hazai webáruház szervere sem omlott össze az év leginkább várt leértékelési napjának reggelén, november 25-én. Vagy 17-én. Vagy előző pénteken. Ki mikor tartja.

Mert hiába a – főleg Amerikában ünnepelt – Hálaadás utáni péntek az irányadó dátum, a Black Friday pontos időpontja jogszabályban nincs rögzítve. Szabályozás híján a leleményesebb kereskedők a konkurenciát megelőzve már a korábbi pénteki napokon igyekeznek kipréselni a vásárlókból a megtakarításokat. Aki pedig még biztosabbra akar menni, Fekete Péntek helyett Fekete Hetet, vagy miért is ne: Fekete Novembert hirdet.

Forrás: Czinege Melinda

Talán emiatt is tapasztalhattuk a hivatalos Black Friday napján Debrecenben, hogy a vártnál kevesebb a tömegverekedés. Habár könyörögve kacsintgatnak a kirakatokra plakátolt fekete százalékjelek, a Csapó utcai bevásárlóközpontban sem észleltünk erősebb forgalmat, mint egy tisztességes kupon napon.

Megállítottunk egy dobozt a kezeiben tartó fiatalembert. Péter feltételezésünk ellenére nem boltkóros Black Friday-vásárló, csupán egy garanciás terméket hozott vissza az egyik üzletbe. Kérdésünkre elmondta, nem igazán foglalkozik a hatalmas leárazásokkal. Azzal indokolta, hogy egyetemista, és nincs pénze ilyesmire.

Egy hölgy üldögélt két jócskán megpakolt papírszatyor társaságában a bevásárlóközpont egyik padján. Alina Ukrajnában él, és kifejezetten egyetlen napra, a Black Friday miatt érkezett Debrecenbe a barátaival.

Ugyebár nálunk jelenleg háború van, ezért főleg meleg ruházatra van szükségünk. Most épp nincs áram azon a részen, ahol élek, ezért ez a fényár, ami a bevásárlóközpontban van, elképesztő most a számunkra

 – mesélte.

Alina Ukrajnából érkezett Debrecenbe a Black Friday-re
Forrás: Czinege Melinda

Egy házaspár, egy új kéziporszívó boldog tulajdonosai elárulták, szándékosan vártak a Black Friday-ig a vásárlással. Ahogy barátaik, többnyire a kényelem miatt ők is az interneten rendelnek, ám a kiszállítási díjjal együtt a kedvezmény már nem volt olyan kecsegtető, ezért személyesen jöttek a zsákmányért.

Ellátogattunk hát a digitális piactérre. A webáruházak is felosztották a novembert, és már hetekkel ezelőtt naponta lengették be a forradalmi és bombajó árakról szóló hírleveleket. Napi két értesítés valóban kihagyhatatlan.

Megfigyelhető, hogy legfőképpen három kategóriába sorolhatóak az internetes Black Friday-ajánlatok. Akciósak a már kevésbé keresett kifutó termékek, amiket a kereskedők nem akarnak, hogy a raktárban ragadjanak. Szuperáron kapható az, ami a kutyának se kellett, a méregdrága luxuscikkek pedig valamivel közelebb kerültek a – még így is – megfizethetetlenhez.

Így spórolhatunk 50 ezer forintot egy félmilliós tévén, vagy hozzájuthatunk féláron egy parfümhöz 80 ezer forintért. De ne legyünk elégedetlenek: találtunk szerény teljesítményű, de márkás laptopot 40 ezerért. Be kellett látni: a valóban hasznos és kelendő termékek akciós címkéje éppen csak a 10 százalékot nyaldossa.

A Black Friday kifakulóban lévő erejének az idén bevezetett uniós szabályozásnak is szerepe lehet. Az ugyanis gátat szabott annak a trükkös gyakorlatnak, miszerint a csábító leértékelést valójában egy áremelés előzte meg, így a korábbi normál összeget fizette a gyanútlan szerencsés.

Soha vissza nem térő alkalom, ezt sugallják az ajánlatok. Meglehet. De nem azért, mert kihagyhatatlan, hanem azért, mert talán már nem tér vissza többé valóban kecsegető kedvezményekkel a valódi Black Friday. Vagy, ahogy a fogyasztói társadalom bírálói nevezik: az ördög adventje.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában