Nagyszabású fejlesztés

2022.11.30. 16:23

Csaknem 23 millió dolláros beruházást hajtott végre a Teva Debrecenben

A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy bőviti a transzplantált betegek szervkilökődésének megelőzésére szolgáló gyógyszerek alapvető összetevőjének gyártását.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata

Forrás: Molnár Péter

A Teva a gyógyszeripar legnagyobb zászlóshajója – hangoztatta Papp László polgármester annak kapcsán, hogy a Teva mintegy 23 millió dolláros fejlesztést hajtott végre Debrecenben, bővült a létfontosságú gyógyszerekhez szükséges gyógyszerhatóanyag-gyártási kapacitás.

Papp László polgármester
Forrás: Molnár Péter

A Pallagi úti  Teva Gyógyszergyár Zrt. területén szerda délután megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a stratégiai beruházás révén a világpiaci igények kiszolgálásán túl a vállalat jelentősen növeli a gyógyszerellátás biztonságát Európában és világszerte egyaránt. A beruházás többek között a szervátültetettek számára létfontosságú készítmények gyártásához szükséges gyógyszer-hatóanyagok előállítását biztosítja. Az itt előállított hatóanyagok az Európai Uniótól az Egyesült Államokon és Kínán át Thaiföldig gyakorlatilag a világ minden pontjára eljutnak. A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy bővíti a transzplantált betegek szervkilökődésének megelőzésére szolgáló gyógyszerek alapvető összetevőjének (hatóanyagának) gyártását. Mindemellett ezen üzemekben antibiotikumok, gombaellenes készítmények aktív hatóanyagának termelése is megkezdődik.

Invesztál, innovál és fejleszt

Az ünnepélyen Menczer Tamás országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára első körben a szomszédunkban zajló háborúról és járvány okozta válságos időkről beszélt, majd kitért arra, hogy a kormány legfőbb célja, hogy ne szűnjenek meg a munkahelyek.

Menczer Tamás országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára
Forrás: Molnár Péter

– A gyármentő program lényege, hogy a magyar kormány a nagy cégek energetikai fejlesztését, energiahatékonyságát és a termelő beruházást támogatja, s erre a programra a Teva is jelentkezett. A mostani beruházással a szektor tovább erősödik, és a legkorszerűbb technológiát használják majd a jövőben – emelte ki az államtitkár.

Papp László, Debrecen polgármestere az ünnepségen elmondta: nagyon hatékony és sikeres gazdaságfejlesztési folyamatok zajlanak körülöttünk, büszke, hogy 30 éve együttműködik a város a Tevával. – A gyógyszergyártónak a legfontosabb válasza a válságra a fejlesztés volt. A válságok korát éljük, a Teva pedig nem visszalép és visszafogja a fejlesztéséit, hanem invesztál, innovál, fejleszt. A város jövőjét tekintve fontos, hogy a gyógyszeripar stratégiai ágazat maradjon, mely Debrecennek egy olyan arculatot ad, amely a régióban is igazán kiemelkedő – hangsúlyozta a polgármester.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a Haonnak elmondta, hogy a Teva mostani kilenc milliárdos beruházása 10 százalékkal bővíti a Teva gyártási kapacitását. – A beruházás remek példa arra, hogy miként lehet harmóniát teremteni a legszigorúbb környezetvédelmi feltételek és a modern ipar fejlesztése között. Egy érzékeny iparról beszélünk, a sósavtól a biológiai aktív anyagokon át olyan anyagokkal dolgozik, amikre nagyon kel figyelni. A gyógyszergyártás ebből a szempontból a legbonyolultabb iparág, és mégis itt egy Natura 2000 terület kellős közepén tud összhangban dolgozni és fejleszteni a Teva – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzátette: itt lehetséges, hogy a környezeti szempontból bonyolult iparok is teljes valójában tudjanak munkálkodni, mert ez lenne a feladat: egyszerre teljesítsük a legkorszerűbb gyártási, műszaki és a környezetvédelmi feltételeket egy Natura 2000 területen.

Elkötelezett munkavállalók

Gary Baker, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója a köszöntőjében elmondta, hogy a gyógyszergyártás már több mint 100 éves, míg a Teva-gyár 70 éve van jelen Debrecenben.

Gary Baker, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója
Forrás: Molnár Péter

– Nagyon erős kapcsolataink vannak a környezetünkkel, itt gondolok a városra és a Debreceni Egyetemre, amelyeknek még munkalehetőséget is tudunk biztosítani. Fontos a termelés és gyártás szempontjából ez a beruházás, hiszen életmentő gyógyszereket hozunk létre, és ezzel tudjuk kiszolgálni a betegeket. Emberi életek vannak a kezünkben, melyek olykor a termékeink előállításán múlik – húzta alá.

Kåre Schultz, a Teva elnök-vezérigazgatója
Forrás: Molnár Péter

Kåre Schultz, a Teva elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy büszke történelme és már hagyománya is van Debrecennek a gyógyszergyártás tekintetében. Szakmai és tudományos ismeretek nagyon fontosak, és ezek mind megvannak a városban. Valós emberek, valódi betegségekkel vannak előttük nap mint nap, és ezért kell fejlődni és termékeket gyártani, illetve beruházásokba fektetni.

Eric Drapé, a Teva globális termelési tevékenységéért felelős alelnöke 
Forrás: Molnár Péter

Eric Drapé, a Teva globális termelési tevékenységéért felelős alelnöke a munkavállalók fontosságát hangsúlyozta, mivel a lehető legkomplexebb ellátás folyik az üzemben, és ezt csak akkor tudják elvégezni, ha elkötelezett emberek dolgoznak velük.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában