Döntött a testület

2022.11.26. 11:18

Adót emeltek Hajdúszoboszlón, több bevételt remélnek

2023-tól a külterületi szálláshelyeken újra fizetni kell idegenforgalmi adót.

Az idegenforgalom jelentős bevételt hoz a városnak Fotó: MW-Archív

A jelenlegi ötszázról 590 forintra emelte a helyi idegenforgalmi adó vendégéjszakánként fizetendő összegét a hajdúszoboszlói önkormányzat; az emelt összeg 2023. január elsejétől értendő. A szoboszlói képviselő-testület legutóbbi, novemberi ülésére készült előterjesztés szerint a legfelkapottabb magyarországi üdülőhelyeken már idén is ötszáz forint felett volt ez a személyenként fizetendő adó, hiszen Tihanyban, Hévízen, Balatonfüreden egyaránt 530 forintot kellett fizetni, sőt a büki vendégéjszakák sem maradtak el ettől. A hajdúszoboszlói idegenforgalmi adó összege lényegében a berekfürdőivel, a cserkeszőlőivel, az egrivel, a zalakarosival állt azonos szinten, míg Debrecenben és Nyíregyházán 400-400 forint az adóösszeg vendégéjszakánként.

Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi adóból jön a második legnagyobb bevétel, az ötszázas összeg 2017 óta nem változott. A veszélyhelyzet előtti időszakban, azaz 2019-ben hozzávetőleg 1 millió adóköteles vendégéjszakát regisztráltak a polgármesteri hivatalnál, míg idén mintegy 800 ezerre számítanak. Már egy ötven forintos emelés is 40 milliós többletbevételt hozna a városnak, már amennyiben jövőre hasonló számban érkeznek szállóvendégek a fürdővárosba. 

A testületi arról is határozott, hogy ne csak a belterületi, hanem a külterületi szálláshelyeken is legyen kötelező az idegenforgalmi adó. Adminisztratív okokból ugyanis 2013 óta utóbbiak megúszták ezt. Az adó mértéke itt a belterületi fele, a mostani döntés szerint 300 forint. Ez egyébként csak néhány szállásadót érint, a Keleti-főcsatorna partján és a város határában. 

RaL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában