Bihari Számadó Napok

2022.10.14. 12:04

Elkezdődött a bihari térség vállalkozóinak látványos seregszemléje Berettyóújfaluban – fotókkal

Több mint 50 vállalkozás mutatkozik be a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban pénteken és szombaton.

Forrás: Czinege Melinda

A Bihari Számadó Napok ez alkalommal október 14. és 15. között várja a látogatókat.

A rendezvényt a hagyományok szerint pénteken a Kálvin téren, a berettyóújfalui iparosok és kereskedők hősi halottainak emléktáblájánál koszorúzással indították el. Ezt követően a sportcsarnokban 10 órától már minden kiállító feldíszített standjánál várta a látogatókat. Az esemény hivatalos megnyitóját is ekkor tartották.

Forrás: Czinege Melinda

Halász János országgyűlési képviselő, a 32 települést összefogó Városok, Falvak Szövetségének elnöke köszöntőjében rámutatott: a szövetség küldetése megegyezik a rendezvény céljával, hiszen mindkét esetben fontos a kapcsolatok építése, a bemutatkozás lehetősége. Az országgyűlési képviselő együttműködéseket kívánt a részvevőknek.

Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

A tapasztalatcsere jelentőségére hívta fel a figyelmet Szilágyi Róbert István, a romániai Szilágy Megyei Tanács alelnöke, akinek annyira elnyerte a tetszését a rendezvény, hogy a szilágysági vállalkozóknak is javasolna hasonló jellegű találkozókat.

Szilágyi Róbert István, a romániai Szilágy Megyei Tanács alelnöke
Forrás: Czinege Melinda

Az összetartozás jelképét adta át

A rendezvény megnyitóján részt vett Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is. Hangsúlyozta: a találkozó alkalmával nem csak a térségbeli, nem csak a megyében élő kapcsolataikat erősítik meg, a rendezvény már az országhatáron is átível. Rámutatott: a bihari térség az elmúlt 20 évben bebizonyította, hogy hátrányból is tud előnyt kovácsolni, és ugyanezt kell véghez vinnie a magyar gazdaságnak most, a háború nehézségeivel sújtott időkben. – A megyei önkormányzat az európai uniós támogatásokból a magyar kormány jóvoltából országosan már 400 milliárd forintot lekötött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében. Ebből berettyóújfalui önkormányzata több mint 1,1 milliárd forintot megpályázott attól függetlenül, hogy az Európai Uniótól még nem kaptunk egyetlen szerződést sem. Azt gondolom, hogy abból a lendületből, amit ez a térség eddig felmutatott, nem szabad visszavenni – szögezte le. A közgyűlés elnöke a rendezvényen átadta a megyeiek összetartozását jelképező fából készült kirakót a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselőinek.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Öntözési közösségek alakulhatnak

A jelen gazdasági nehézségeire emlékeztetett Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke, és hangsúlyozta, ebben a helyzetben összefogásra van szükség, és minden adódó lehetőséggel élni kell. – Meg kell teremteni azt az ötletet, innovációt, kitartást, ami lendületet ad a következő időszakra – emelte ki, hozzátéve, Magyarország termőföld és humántőke forrásból rendkívül gazdag.

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke
Forrás: Czinege Melinda

A helyben előállított termékek fontos részei lesznek az élelmiszer-ellátásunk biztonságának, és e témában nagy jelentősége van a fiatalok bevonásának is – erre figyelmeztetett Mécsák István, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke. Emlékeztetett, hogy a járványhelyzet szembesített azzal: a hosszú ellátási láncok sérülékenyek. – Felerősödnek a helyben, megfelelő minőségben és ellenőrzött körülmények között feldolgozott termékek, melyekkel el tudjuk látni a lakosságot. A számadások ideje van, és nagyon nehéz időszak van mögöttünk. A COVID-válság után az orosz-ukrán háború kitörésével megváltozott gazdasági, termelési viszonyok között kell gazdálkodunk. Most is fontos a hit és a tenni akarás – szólt a jelenlevőkhöz.

A hazai hozzájárulások mellett a soha nem látott mértékű vidékfejlesztési források most a magyar agrárium számára lényeges fejlesztési lehetőségeket tesznek lehetővé. Az alelnök beszélt arról is, hogy az idei évben tapasztalt aszály miatt fontos az öntözött területek mértékén növelni. Mint mondta, kell az összefogás, a szakmai információk továbbadása, az öntözési közösségek alakulása a termelés biztonságáért.

Díjakat is átadtak

A házigazda település polgármestere, Muraközi István sikertörténetnek nevezte a Számadó Napokat, melyet immár 24. alkalommal tartanak meg. A városvezető a 130 éve született Nadányi Zoltán költő szavait idézte: Él Bihar, élteti szent hite!

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere
Fotós: Czinege Melinda

A felszólalók sorában végül Győrfi Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnöke nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, emlékeztetve a hallgatóságot arra: ma is fontos, hogy számot adjunk mielőtt tervezni kezdjük a következő évet.

Győrfi Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

A köszöntők után a hagyományokhoz híven a Nyíri István-díjat, a NAK-díjat, továbbá a Vásár- és Termékdíjakat adták át.

A kiállítók között helyi vállalkozók, kézművesek, oktatási intézmények szerepelnek, itt megfér egymás mellett a fonott kosár és a 3D nyomtató, a hímzett terítő és a papírból font hűtőmágnes, a termelői sajtok és a mezőgazdasági munkagépek. 

A kiállítók nemcsak helybéliek, sőt, még csak nem is mindenki Hajdú-Bihar megyei – az egész bihari térség képviseli magát a látványos seregszemlén. A börze mellett szakmai előadások is várják az érdeklődőket. A kétnapos rendezvény a HBKIK főszervezésében rendezik meg, társszervezője a NAK.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában