Energiatakarékosság

2022.10.19. 10:52

Holnap dönt a szoboszlói testület arról, mit zárnak be ideiglenesen – mutatjuk a tervet

Eddig több tíz millió forintjába kerül a fürdővárosnak az energiaválság.

Forrás: hajduszoboszlo.hu

 

Újabb energiatakarékossági intézkedéseket fogadhat el csütörtökön a hajdúszoboszlói önkormányzat képviselő-testülete. A kapcsolódó előterjesztés szerint, korábbi üléseken már a drasztikus energiaár-növekedés ellensúlyozása érdekében június 30-án energiafelhasználás- és költségcsökkentő azonnali-, rövid-, és középtávú intézkedéseket fogadtak el, valamint az óvodák energiamegtakarítási javaslatait is tárgyalták. A mostani előterjesztés célja, hogy további energiaköltségek csökkentését szolgáló intézkedésekre tegyen javaslatot az önkormányzat és intézményei, valamint gazdasági társaságaira vonatkozóan.

Az élőterjesztés bevezető bekezdéseiből kiderül: az önkormányzat gázkiadása 2022. december 31-ig bruttó 50,67 millió forinttal nőtt, a távhődíj pedig további bruttó 44 millió forint többlet energiakiadást jelent a 2021-es fogyasztási adatokat tekintve és a jelenlegi árakkal számolva. A villamosenergiát 2023. december 31-ig a megkötött kereskedelmi szerződések alapján kedvező áron vételezik. Az energiafelhasználás- és költségek további csökkentése céljából javasolt intézkedések során figyelembe vették az önkormányzat kötelező és nem kötelező feladatait, az intézmények és társaságok javaslatait. Alapoznak arra, hogy a tavalyi időjárási körülmények minimális mértékben térnek majd el idén. Elsődleges fontosságot élveznek az óvodák, bölcsődék, egészségügyi és szociális ellátások fenntartása, kiemelt szempont volt a munkahelyek megőrzése és az önkormányzat közfeladatainak további stabil ellátása. Az előterjesztés kiemeli: A költségcsökkentő intézkedések 2022-ben történő végrehajtása forráselvonás és adóemelés nélkül biztosítható, a jelenlegi támogatási rendszer fenntartásával.

A gyerekekre is figyelnek a takarékosság mellett

Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsődében, a Magyar Szabvány fűtésre előírt szabályainak betartásával, egyebek mellett csoportokat vonnak össze a gyermekek létszámának alakulása függvényében, szigorú szabályokat vezetnek be a szellőztetésre, folyamatosan dokumentálják a gáz-, villany- és vízfogyasztást. Hétvégén és szünetek idején a hőfok nem érheti el 18 fokot. Amíg a kinti hőmérséklet lehetővé teszi, a klímaberendezéseket használják fűtésre, továbbá a 4 fürdőszobába, valamint az egyéb kiszolgáló helyiségekbe) fali villanymelegítőket szereznek be. Az Egyesített Óvoda esetében szintén operálnak csoportösszevonásokkal, szellőztetési szabállyal és a fogyasztás dokumentálásával, valamint a klímaberendezések használatával. Az épületekben energiatakarékos izzókra váltanak; cserélik a villanybojlereket és szabályozzák működésüket.  

Igazgatási szünetek, home office a hivatalnál

A polgármesteri hivatalban decemberben, majd januárban és februárban több napra, valamint 2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünetet vagy home office-t rendelnek el. Ez utóbbi egybeesik az iskolai téli szünet meghosszabbításával és a kormányzati igazgatási szünet időtartamával. Ebben az időszakban a Hajdúszoboszlói Járási Hivatalban sem történik munkavégzés.

A Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény telephelyei látják el szociális és gyermekétkeztetés. 3 konyhánál folyamatban van az ablakok cseréje, az intézmény központi irodájában az elavult fűtési rendszer miatt részben otthoni munkavégzést, részben az óvodakonyhába való átköltözést rendelnek el. Bizonyos szünetek, időszakok alatt egy konyha üzemel majd.  

A Gondozási Központ alapterületének körülbelül felét október 12-én már lezárták, a fennmaradt helyiségekben pedig 18 fok lesz a maximum. Ahol megoldható, klímaberendezést használnak. A Krízisszálló gázkonvektorait biztonsági ráccsal látják el, a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ Kossuth utcai telephelyén pedig hétfőnként home office bevezetését javasolja az intézményvezető. Működési időn kívül 15 fokot kell biztosítani.

Két hónapra bezárna a művelődési központ

A Bocskai István Múzeum négy épületben, épületegységben működik. A korszerűtlen konvektorokkal rendelkező helyiségekben nem kapcsolják be a fűtést. Ezen helyiségek dolgozói a Fejedelmi Kincstár épületébe költöznek át. December 31-ig a kiállító termekben nyitvatartási idő alatt maximum 18 fokot biztosítanak, a nem használt helyiségekben és nyitva tartási időn kívül, valamint a műtárgyraktárban 15 fokot. Javaslat, hogy a hétfői nap mellett kedden és szerdán is zárva legyen a múzeum.

Következő javaslat, hogy az Ifjúsági Házban továbbra csak a népkonyha működjön, míg a többi szervezet számára a használatot függesszék fel 2022. október 24. – 2023. március 1. között. A Bocskai Rendezvényközpont október 24. és következő év április vége között nem üzemelne. A Művelődési Központ közösségi tereiben 15 fok, irodáiban 18 fok lesz, illetve a klímaberendezéseket szükséges használni, amíg a külső hőmérséklet ezt lehetővé teszi. 2023. január 1-től 2023. március 1-ig a Művelődési Központ bezárna. Ez idő alatt munkavégzés átszervezéssel, valamint home office keretében történne. A könyvtári szolgáltatás pedig a COVID időszakban alkalmazott úgynevezett karantén könyvtáron keresztül biztosítaná az intézmény. Ez év december végéig a szakköri jellegű, kiscsoportos foglalkozásokat vagy átszervezik vagy az online térbe helyezik.  

Járóbeteg Ellátó Centrum épületeinek hűtőit csökkentik, a hőfokot éjszakára csökkentik, fokozottan figyelnek a fogyasztásra, világítótestek használatára, valamint az informatikai eszközök használaton kívüli időre való kikapcsolására. Az intézmény központi léghűtéses rendszerének felülvizsgálatát el kell végezni, lehetőség esetén az azzal történő fűtést szükséges alkalmazni.

Több hónapra bezárhat a sportház is

A Városi Sportház október 8-tól a sportmérkőzésekre sportegyesületekkel történt egyeztetés alapján térítési díj megfizetésével vehető igénybe. A munkacsarnokban legfeljebb 16 fok, míg az emeleten használt helyiségekben legfeljebb 18 fok lehet 2022. 10. 15 és 2022. 12. 04., illetve 2023. 02. 06 és 2023. 04. 30 között. Ez idő alatt az öltözőkben, mosdókban legfeljebb 20 fokot lehet biztosítani. Javaslat továbbá az üzemelés szüneteltetése december 5. és február 5. között. Ez utóbbi javaslat a Kossuth utcai tornaterem vonatkozásában is. Az Oláh Gábor utcai irodaház teljes lezárását és víztelenítését javasolja, mellyel a tavalyi adatok alapján közel 9000 köbméter földgáz megtakarítás keletkezik éves szinten.

A karácsonyi és szilveszteri díszkivilágításra az idei évben 6 millió forintot irányoztak elő a költségvetésben, amit egy millió forint alá csökkentenek. A jégpálya csak decemberben és januárban üzemel majd. A Hungarospa Hajdúszoboszló intézkedései tervei között bezárás nem szerepel. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában