Sokan igénylik

2022.09.29. 07:00

Szociális tüzelőt kaphatnak a kistelepülések lakói

A legtöbb önkormányzat várhatóan decembertől tudja kiosztani az igényelt mennyiségeket.

Van, ahol házhoz viszik, máshol egy központi átvevőhelyet jelölhet ki az önkormányzat

Forrás: Illusztráció, MW-archív

A közelmúltban hirdettek eredményt a Belügyminisztérium települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához nyújtott támogatása pályázatában. A programot még 2011-ben indította el a Magyar Kormány, hogy a kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű családokat, időseket segítse a téli időszakban. Most, amikor a háború és infláció okozta gazdasági és energiaválság sújtja egész Európát, különösen felértékelődtek a legérzékenyebb rétegeket támogató intézkedések.

A pályázati kiírás értelmében barnakőszén, kemény- és lágylombos tűzifa vásárlására nyújthatták be kérelmeiket az 5 ezer alatti lakosságszámú települések önkormányzatai. 

Hajdú-Bihar megyében a Belügyminisztérium 56 nyertest hirdetett, melyek összesen több mint 252 millió forintot fordíthatnak a szociális tüzelőanyagok beszerzésére.

Jövedelem és rászorultság

– Az előző évihez képest sajnos kevesebbet, 674 köbméter tűzifát tudunk beszerezni, melyre kicsivel több mint 14 millió 900 ezer forint támogatást kaptunk. A kiosztást valószínűleg valamikor december után tudjuk majd megkezdeni – mondta el a Haon érdeklődésére Erdős Tibor, Bagamér polgármestere. A tüzelő beszállítását és a lakosság részére történő házhoz szállítást az önkormányzat saját költségén intézi. – Az előző évek gyakorlata szerint tervezzük idén is az igénylés lebonyolítását. Elsősorban a jövedelmet és a rászorultságot vizsgáljuk. Erre készül egy formanyomtatvány, amellyel a lakosok kérvényezhetik a szociális tüzelőt. Az elbírálást egy külön bizottság végzi – ismertette a településvezető, hozzátéve: alapesetben minden igénylő család egyenlő mennyiséget kap, azonban ettől a bizottság indokolt esetben eltérhet.

Mintegy 677 köbméter keménylombos tűzifa beszerzésére kapott 15 millió forint támogatást Hajdúszovát önkormányzata. Váradi Jenő polgármestertől megtudtuk: az igényelt tüzelőket januárban kezdik el kiosztani a lakosoknak. – Körülbelül 650 családot fog érinteni ez az intézkedés, s az igényléseket várhatóan decemberben adhatják le majd a lakosok. Jelenleg a feltételrendszer kidolgozása van folyamatban, amelyet a testületnek még jóvá is kell hagynia. Körülbelül 10 mázsát tudunk majd adni háztartásonként – közölte.

Megérkezett az első fuvar

Várhatóan 300 családot támogathatnak majd Bárándon, ahol az önkormányzat 5 millió 900 ezer forint támogatást nyert 284 erdei köbméter szociális tűzifára. A Kovács Miklós polgármester közösségi oldalán megjelentek szerint az első fuvar már meg is érkezett a településre. Az igénylést szabályzó helyi rendelet pedig szerdán lépett hatályba, melynek értelmében legfeljebb 5 köbmétert biztosít az önkormányzat háztartásonként. A kérelmeket november 5-ig nyújthatják be a lakosok.

Sárándon várhatóan ősszel szerzik be a szociális tüzelőket, melyeket legkésőbb február közepéig oszt ki az önkormányzat, amely mintegy 4 millió 300 ezer forint támogatást nyert 193 erdei köbméter keménylombos tűzifára. A község a közösségi oldalán arról is tájékoztat, hogy az igénylés feltételeit és menetét rendeletben szabályozza majd a képviselő-testület. 

– Idén 476 köbméter keménylombos tűzifára kaptunk körülbelül 10 és fél millió forint támogatást. Szerencsére ebből 400 köbméter már be is van tárolva – mondta el a Haon érdeklődésére Szűcs Viktor, Berekböszörmény polgármestere. Az igénylés feltételei és menete még kidolgozás alatt vannak, s ezeket a képviselő-testületnek kell majd rendeletbe foglalnia. Amint ez megtörténik, és a teljes famennyiség rendelkezésre áll, akkor minden háztartásba – a kérelmek formanyomtatványával együtt – küld tájékoztatót az önkormányzat. Várhatóan 500–530 családnak jelenthet segítséget körülbelül 1-1 erdei köbméter tűzifa biztosítása.

Egyeztetnek az erdészettel

Újszentmargita 219 erdei köbméter keménylombos tűzifára nyert el kicsivel több mint 4 és fél millió forint támogatást. Csetneki Csaba polgármester elmondta: tavaly 300 igénylőjük volt, s várhatóan idén is körülbelül ugyanennyi családnak tudnak segíteni.

– A képviselő-testület készíti elő és fogadja el majd az igényléssel kapcsolatos rendeletet, az erdészettel pedig megkezdtük az előzetes egyeztetéseket. Szeretnénk, ha az év végéig megtörténne a kiosztás – ismertette a településvezető, aki hozzátette: az eddigi gyakorlat szerint várhatóan idén is egy központi helyen tudják majd átvenni a jogosultak a szociális tüzelőt. Átlagosan 8 mázsa körüli mennyiséget osztanak ki egységesen, de ez függ az igénylők számától. 

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában