Közbeszerzés

2022.07.06. 15:06

Változott a helyszín, drágult a beruházás

45 millió 655 ezer forinttal drágul a Déli Gazdasági Övezet belső úthálózat II. ütemének kivitelezése a Közbeszerzési Értesítőben július 6-án megjelentek szerint.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A debreceni önkormányzat beruházásának végleges összértéke így 2 milliárd 190 millió forint helyett 2 milliárd 235 millió 655 ezer forint lesz. A munkát egy budapesti cég végzi el egy év alatt, a szerződést 2022. június 24-én módosították.

A debreceni Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) megközelíthetőségének javítása céljából 5 ágú körforgalom, valamint az ipari övezetet feltáró úthálózat épül, a kapcsolódó vízellátási, csapadék- és szennyvízelvezetési, tájépítészeti, közvilágítási, hírközlési létesítményekkel együtt. A második ütemben többek közt közel másfél kilométernyi 2x1 sávos út épül buszöblökkel, a körforgalmú csomópontban épülő kétirányú kerékpárutat meghosszabbítják, másfél kilométernyi ivóvíz- és szennyvízvezeték,  szennyvízátemelő, továbbá csapadékvíz nyomóvezeték, gravitációs csapadékvízcsatorna, tűzihorganyzott záportározó és csapadékvízátemelő is létesül. Két kilométernyi közvilágítási földkábelt fektetnek és 54 lámpaoszlopot helyeznek el.

A szerződés módosítása további, műszaki szükségességből felmerülő munkák elvégzése miatt történt, valamint elmaradó tételek is keletkeztek, amelyek indokolatlanná váltak.

A módosítást olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket az ajánlatkérő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre. Az ingatlannyilvántartásban bejegyzett szolgalmi jog alapján a H. cég a záportározó megvalósításhoz és a vissza nem tölthető föld deponáláshoz a közbeszerzési eljárás előkészítési szakaszában hozzájárult. Később azonban azt közölte, hogy a tervezett záportározó által elfoglalt területet – a szolgalmi jog bejegyzéséhez szükséges hozzájárulása ellenére – hasznosítani kívánja, ebből kifolyólag a záportározót vízügyi hatóság által engedélyezett helyszíntől eltérő területen kell megvalósítani. Ez nem volt előre látható, ezzel a szerződő felek kellő gondossággal eljárva sem számolhattak előre – áll az Értesítőben.

A záportározó helyszínének megváltozása ellehetetlenítette a kivitelező munkakezdését a záportározót illetően. Az önkormányzat a H. cég tájékoztatását követően haladéktalanul megkezdte a záportározó új helyszínének meghatározásához, valamint a helyszínváltozásokhoz kapcsolódó feladatokat és a vonatkozó tervek módosítását. Ezen időtartam alatt a kivitelező a záportározó építésében, továbbá a technológiailag arra ráépülő valamennyi egyéb munkarész (csapadékvíz vezetékek, szennyvízelvezetés, közlekedés építés, tájépítészet, elektromos hálózat és távközlési hálózat kivitelezési munkálatai) tekintetében akadályoztatva volt. Az akadály elhárulásáról az önkormányzat 2021. október 27-én gondoskodott a vonatkozó végleges tervdokumentációk átadásával.

A kivitelező a munkaterület átadását követően kidolgozott módosított ütemtervében 243 napban határozta meg a záportározó építésének, valamint az arra épülő valamennyi egyéb munkarésznek az időigényét, 2021. október 27-i kezdéssel. 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában