Mezőgazdaság

2022.07.05. 20:00

Egy normális évben ennek nem szabad előfordulnia

Kevés lesz a búza és a napraforgó, veszélyben a kukorica idei termése.

Forrás: Molnár Péter

Az év első felében szinte alig volt csapadék, hamar bejött az aszályos időjárás, ezért Hajdú-Bihar megye legtöbb részén a szokásosnál jóval hamarabb megkezdődtek az őszi búza betakarítási munkái. A tavaszi vetések esetén pedig – a megkérdezett gazdák elmondásai alapján – nem sok jóra van kilátás.

– Nagyon megviselte a növényeket az elmúlt hetek csapadékhiányos időjárása. A kalászosok nem megfelelően fejlődtek, nem bokrosodtak ki, és a kalászokban sem tudott kellőképpen kifejlődni a mag. A zászlós levelek – a búzakalász tetején lévő levél, amely a legtovább marad zöld – sajnos már előre jelezték, hogy gondok lesznek a búzával. A szokásosnál 8-10 nappal hamarabb indult el ezek betakarítása, mivel a búzák beltartalmi értékeit is befolyásolta a nem kellő mennyiségű csapadék. A learatott mennyiségeken is megmutatkozik a kedvezőtlen időjárás hatása, a környékünkön 1,5 és 5 tonna között vannak a termésátlagok hektáronként – részletezte megkeresésünkre Polgárné Kóti Julianna.

Az elmúlt évekre visszatekintve egyre inkább jellemző a csapadékmentes tavasz és nyár, amely évről évre negatívan befolyásolhatja a mezőgazdaságot. – Az öntözés lenne az egyik módja, hogy áthidaljuk ezeket a problémákat, viszont a dél-bihari részen nagyon kevés az öntözőtechnológia. Ennek oka, hogy a csatornák üresek, ki vannak száradva, továbbá magas lenne a berendezések beszerzési és üzemeltetési költségei is, tekintettel arra, hogy gázolajjal működnek. A vetőmagok kiválasztásánál is oda kell figyelnünk, hogy olyan szaporítóanyagot válasszunk, ami jól alkalmazkodik az ilyen szélsőséges időjáráshoz – mutatott rá a komádi gazdálkodó.

Egyek környékén még van remény

Bencsik Dániel egyeki gazdálkodó egy fokkal bizakodóbb búzáját tekintve. Mint elmondta, az aratást egyelőre csak azokon a gyengébb talajú területeken kellett eddig megkezdeniük, ahol korábban napraforgót termesztettek. – Ezeknél tapasztaltuk, hogy jóval korábban elkezdtek érni. Csapadék hiányában gyorsan pusztulásnak indultak, kényszeréretté váltak. Ez a termésben is meglátszik, mert kicsivel több mint a harmada a korábbi évekhez képest – fejtette ki. A jobb minőségű földterületeiken viszont még bizakodóak, mivel azok még nem értek meg.

– Minél közelebb esik ezeknek az aratása július 10-hez, annál nagyobb az esély a jó termésre. Legutóbbi legjobb aratásunkkor 5 tonna körüli termésátlagunk volt hektáronként. A leggyengébb időszakban ez a szám 20-25 mázsa. Idén bízunk ismét az 5 tonna vagy afeletti termésátlagban – fejtette ki. Érdekességként elmondta, hogy a megsült területeken hamarabb megkezdődött az aratás, mint az őszi árpa vagy a repce esetében, pedig hagyományosan ennek fordítva kellene történnie.

Kilátástalan napraforgó, kukorica

Az esőmentes hónapok rányomták bélyegüket a kukorica- és napraforgóföldek fejlődésére is. Mindkét gazdálkodó lesújtóan nyilatkozott az említett tavaszi vetések várható terméseiről.

– A kukorica levelei el vannak száradva. Egy normális év június-júliusában ennek nem szabadna előfordulnia – értékelt Polgárné. – A kukorica nagyon messze van a csőhozástól, ahhoz még sok eső kellene. Megeshet, hogy nem lesz termése. Ilyen volt már régebben, és most annak a jelei mutatkoznak, csak nagyobb volumenben – mutatott rá Bencsik.

A napraforgónál sem jobb a helyzet: mindkét mezőgazdász arról számolt be, hogy a növények elkezdtek virágozni, azonban az elvártnál jóval kisebbek, így a bennük lévő magmennyiség is kevesebb. – Azt még nem tudni, hogy az árakban milyen mértékben fog mindez megmutatkozni – mutatott rá Polgárné. 

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában