Sok volt a nehézség

2022.07.18. 12:04

Csődöt jelentett a Kurucz-csoport három cége

Fizetésképtelenné vált a hazánk egyik legmodernebb húsüzemét működtető családi vállalkozás.

A sárrétudvari üzem madártávlatból

Forrás: L.P.-archív

Csőd- és felszámolási eljárásról értesítette vásárlóit a Kurucz-csoport három cége a saját honlapján július 5-én közzétett bejegyzéssel. A jórészt hajdú-bihari telephelyekkel rendelkező családi vállalkozás a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft., valamint a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. esetén jelentett csődöt.

Az édesapja nyomdokaiban járó három testvér cégtörténetének egyik legjelentősebb lépése a Sárrétudvariban nyitott húsüzem, amely a maga mérettartományában napjaink legkorszerűbbjének számít hazánkban. Ahogy arról portálunkon már beszámoltunk 3 milliárd forintos beruházással – amelynek fele támogatás – 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. A 2019 novemberi átadón dr. Nagy István agrárminiszter is jelen volt.

Ezzel az üzemmel a testvértrió megvalósította a „szántóföldtől az asztalig” filozófiát. A cégcsoport növénytermesztéssel, takarmány készítéssel, valamint sertéstenyésztéssel és sertés feldolgozással egyaránt foglalkozott, sőt a rövid ellátási láncban előállított prémium minőségű termékeiket saját maguk értékesítették a Kurucz Hentes és Lacipecsenye üzlethálózatban. Debrecenben két étkezdéjük is nyílt.

A honlapjukon olvasható adatok szerint 3500 hektár földön gazdálkodnak és 45 ezer tonna takarmányt állítanak elő, 8 sertéstelepen 8 ezer kocával, 140 ezer hízóval van dolguk és 6 millió adag elkészítéséhez járulnak hozzá.

A szépreményű vállalkozás mindezek ellenére jelentős banki hitelt görgetett maga előtt és az országos hírportálok cikkei szerint számos nehézséggel nézett szembe az elmúlt években. Említik például az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarokat, a pandémiát, a jelentős áremelkedést. Kerestük a cég vezetőjét minden közzétett telefonszámon, hogy megerősítse ezen felvetéseket, ám egyelőre nem értük el.

A cég a jelek szerint a megoldáson és továbbműködésen dolgozik. Weboldalán azt ígéri hitelező partnereinek, hogy a reorganizációs programot és az egyezségi javaslatot szeptember 20-21-22-től megtekinthetik az ebesi telephelyen. Ennek fényében pedig szeptember 27-28-29-én csődegyezségi tárgyalást tartanak a sárrétudvari irodában.

A Debrecenben három hentesüzletet működtető Kurucz Hús nem azonos a cikkben szereplő Kft-vel. A Bethlen utca 36. , a Lehel utca 24. és a Kishegyesi út 38. szám alatti üzletek változatlanul nyitva vannak. 

HaBe


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában