Indulhat a kísérletezés

2022.07.01. 13:43

Az épülő vakcinagyárat is segítheti egy debreceni vállalat új technológiája

Fenntartható, energiahatékony vízszűrési eljárás fejlesztésén dolgozik egy debreceni vállalat.

Daróczi István ügyvezető

Forrás: Czinege Melinda

A Gyémánt-Net Kft. három évig kísérletezhet új víztechnológia fejlesztésén – derült ki a pénteken tartott sajtótájékoztatón. Daróczi István ügyvezető elmondta, hogy a kutatás-fejlesztési projekt a jelenlegi energiahelyzetre tekintettel kiemelten fontos, hiszen a felhasznált erőforrásokat csökkenteni, optimalizálni kell.

Ismertetve a jelenlegi szűrési technológiákat, rávilágított: a klasszikus eljárás alacsony, legfeljebb közepes energiahatékonysággal működik. A WFi a legmagasabb minőségű vizek egyike, ennek előállítása során nagy energiabevitellel a tisztított vizet felhevítik, elpárologtatják, kondenzáltatják, és a felhasználásig magas hőmérsékleten tartják. Az ügyvezető kifejtette, a kísérlet célja, hogy a kondenzációs eljárást kihagyva, alacsony hőfokon, szűréssel állítsák elő a legmagasabb minőségű, előírásnak megfelelő ipari vizet. Azt a felhasználásig alacsony hőmérsékleten tartva juttatnák el a felhasználási területre.

Mint mondta, a tisztán szűrés technológia alkalmazásával – előzetes kalkulációk szerint – 50-80 százalékos megtakarítás is elérhető üzemeltetés és energiamegtakarítás szempontjából.

A kísérletre 735 millió forintot fordítanak, 53,66 százalékos támogatási intenzitás mellett. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, vissza nem térítendő támogatás formájában 394,56 millió forint támogatásban részesült. A vállalat célközönsége a gyógyszeripar, a jövőben talán a most induló kutatás-fejlesztés a debreceni vakcinagyár tevékenységét is segítheti. 

BBI


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában