Korszerűsítés

2022.06.22. 10:25

Több száz millió forintból fejlesztették a debreceni óvodát

A végéhez ért a beruházás.

Forrás: Bekecs Sándor

Elkészült a Debreceni Arany János Óvoda energetikai fejlesztése. A több mint 330 millió forintos beruházás során korszerűsítették a fűtő- és a szellőztetőrendszert, cserélték a nyílászárókat, valamint több mint hatvan napelemet is telepítettek az épület tetejére.

– Ez egy energetikai felújítás volt, melynek részeként nem csak megszépült, de energiahatékonysági szempontból korszerűsödött is az intézmény az elmúlt egy év alatt. A munka sikerességéhez elengedhetetlennek bizonyult mind az intézmény dolgozóinak, mind a szülőknek, gyerekeknek a türelme és együttműködése – emelte ki Papp László szerdán, a beruházást záró sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy a munkálatok alatt is folyamatosan és megfelelően tudott működni az óvoda.

A fejlesztés részeként cserélték a nyílászárókat, melyeket gyerekbarát színezéssel láttak el, hőszigetelték az épület födémét, a felújított hőközpontban hőszivattyús rendszert építettek ki.

Forrás: Bekecs Sándor

– A belső szellőzés korábban nem volt megoldott, ezért a korszerűsítés részeként egy szellőzőrendszert is kiépítettünk, amely folyamatosan biztosítja a friss levegőt az intézményen helyiségeiben – ismertette a városvezető. Mindezek mellett korszerűsítették a bel- és kültéri világítótesteket, napelemes-rendszert telepítettek, valamint akadálymentesítették az épületet.  – Az elmúlt időszakban a város 33 óvodájából eddig 13 esett át fejlesztésen, felújításon, melyekre mintegy 3 milliárd forint támogatást fordíthattunk. Jelenleg további 7 intézmény előkészítése vagy kivitelezése van folyamatban. Az energetikai korszerűsítéseknek köszönhetően a város fenntarthatóbbá vált és a szén-dioxid kibocsátásunk 500 tonnával lett kevesebb évente – tette hozzá Papp László.

Forrás: Bekecs Sándor

Papp Csaba önkormányzati képviselő felidézte: az elmúlt évtizedek alatt nagy változáson esett át a környék. Kialakult az Arany János tér, megújult a bölcsőde és most már az óvoda is.

– Ez Debrecen egyik legszebb óvodája, hiszen szinte ligeti környezetben található a hatalmas fák árnyékában, nagy udvarával és a mellette lévő közösségi térrel, amelyet szintén be tudnak lakni a gyerekek – fogalmazott, majd hozzátette: az épület belső kialakításának, ellátási minőségének köszönhetően egy nagyon egészséges környezet fogadja az óvodásokat.

Terdikné Szerencsi Katalin intézményvezető köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, hogy egy korszerű, gyermekbarát óvodában folytathatják a munkát, valamint a kivitelezést végző cégnek is, amellyel példaértékűen tudtak együtt dolgozni, és akik a munkálatok alatt figyelemmel voltak többek között a gyermekek pihenőidejére is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában