Rendkívüli ülés

2022.06.21. 16:19

Kerékpársáv helyett önálló úton közlekedhetnek majd a biciklisek

A hajdúböszörményi képviselők döntöttek a kerékpárút és az ipari park fejlesztéséről is.

Korábban az Újvárosi utca újult meg a Nyugati Ipari Park fejlesztését célzó pályázatban, idén elkészülhet a belső út is

Forrás: Napló-archív

Fotó: n

Rendkívüli ülését tartotta kedden Hajdúböszörmény önkormányzatának képviselő-testülete, amelyen többek között a Nyugati Ipari Park feltáró útjának fejlesztéséről, a Debrecen-Józsa közötti kerékpárút tervezésével kapcsolatban felmerült kérdésekről, valamint a közmunkaprogramban történő beszerzésekről döntöttek.

Önálló kerékpárút lehet a Külső-Debreceni mellett

Mint arról korábban a Napló is beszámolt, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat pályázati támogatásból készítteti el a Hajdúböszörmény és Debrecen-Józsa között épülő kerékpárút engedélyes terveit. A korábban vázolt tervezési programban még úgy szerepelt, hogy a Vásár téri kerékpárút és a Tüzép mellett induló, a 35-ös számú főúttal párhuzamosan épülő önálló kerékpárút közötti részen kerékpársávot festenek fel a Külső-Debreceni utca meglévő burkolatára.

– A tervezővel történt szerződéskötést követő szakmai egyeztetéseken – amelybe már önkormányzatunkat is bevonták – jeleztük, hogy az útburkolat szűk keresztmetszete és a leromlott állapota miatt célszerűbb lenne egy kétirányú, önálló kerékpárút kialakítása a közlekedés hosszú távú megoldása érdekében – idézte fel megkeresésünkre Fórizs László alpolgármester. Az áttervezés további mintegy 3 millió 100 ezer forint pótmunkadíjat igényel, amelyet nem biztos, hogy később el tud számolni a pályázati konstrukciókban a megyei önkormányzat. Amennyiben nem, akkor ez az összeg a hajdúböszörményi önkormányzatot terhelné. A délelőtti ülésen a képviselők jóváhagyták az előterjesztést és elfogadták a tervezési összeg biztosítását. Fórizs László hozzátette, hogy a kerékpárúttal kapcsolatos javaslatukat jelezték a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányába is, hiszen az állami cég beruházásában készül majd körforgalom a 35. számú főút és a Baltazár Dezső utca kereszteződésében.

Indulhat a Nyugati Ipari Park feltáró útjának fejlesztése

Sikeresen zárult a Nyugati Ipari Park fejlesztését célzó uniós pályázat részét képező feltáró út és közvilágítás kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás is. A megadott határidőre összesen négy ajánlat érkezett be, amelyből később egy érvénytelennek bizonyult. A legkedvezőbb ajánlatot egy helyi székhelyű vállalkozás adta. A munkálatok teljes összege mintegy nettó 133 millió 600 ezer forint.

– A kivitelező feladata lesz a tervdokumentációnak megfelelően közel 500 méter, nagy teherbírású feltáró út építése, továbbá a csapadékvízelvezető-rendszer és a közvilágítási-hálózat kiépítése – részletezte Fórizs László, aki hozzátette: az így feltárt területek már korábban elkeltek, így ezt követően elindulhat a vállalkozások betelepülése is. A munkálatok várhatóan már idén befejeződhetnek.

A harmadik napirendi pontban részletezettek szerint, a közmunkaprogram keretében az önkormányzat úgynevezett in house beszerzésben a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft-től, 20 millió forint értékben vásárol 500 darab, meghatározott súlyú és fajtájú sertést. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában