Új munkahelyek

2022.06.16. 13:30

Ipari területtel gazdagodott Létavértes

A fejlesztést hivatalosan csütörtökön adták át.

Forrás: Kiss Annamarie

Egykor agyagbánya volt az a vályogvető gödrökkel teli terület, ami most hasznot hozhat a városnak, és munkalehetőséget teremthet a helyieknek. Jelenleg két cég működik a vasúti átjáró menti, Szél utcai bekötőút melletti ipari területen: egy betonüzem, ami 2015 óta szolgálja ki nyersbetonnal a hozzá fordulókat, valamint a volt TSZ helyén most egyebek mellett autóbontó, hűtőház üzemel.

A 2020-ban megkezdett és mostanra befejezett fejlesztéssel összesen hat telephelyet alakítottak ki, de a terület osztható. 

Érdeklődő már akad, az önkormányzat pedig bízik abban, hogy minél hamarabb betelepülnek a vállalatok. Előnye a területnek, hogy vasútvonal húzódik mellette, így iparvágányszerű pakolás, rakodás lehetséges.

Előny a helyben elérhető

Több mint 300 millió forint európai uniós forrásból mintegy 700 méter hosszú és hat méter széles közút, továbbá elektromos-, ivóvíz-, és tűzívíz-hálózat, szennyvízelvezetés kiépítése történt meg, továbbá napelemes kandelábereket telepítettek a közvilágítás biztosítására. A fejlesztés összesen 23 hektárt érintett.

Menyhárt Károly polgármester az átadóünnepségen felidézte: valamikor, még a 2000-es évek elején határozta el a város azt, hogy a tulajdonában lévő külterületi ingatlanain ipari területet hoz létre. Ezután sok nehézséggel, akadályozó tényezővel néztek szembe, és a pályázat előkészítésénél, 2016 előtt szembesültek azzal, hogy a fejlesztés megvalósítása nem lesz gördülékeny. Környezeti hatástanulmányt készíttetett az önkormányzat több millió forintért, hogy bizonyítsák: a roncsolt területen nincsen kiemelt természeti érték, vizes élőhely. Bár nincsen, végül csökkentették az ipari célra használható területek nagyságát több mint 20 százalékkal.

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere | Forrás: Kiss Annamarie

A helyieknek előnyére válhat, ha egyhamar betelepül az ipari terület, hiszen sok munkavállaló nap mint nap ingázik a megyeszékhely és a lakóhelye között: Debrecenben különféle gyárak jelentenek lehetőséget sok létavértesinek. A polgármester szerint az efféle gyári munkavégzéshez szükséges munkaerőt és kvalifikációt helyben is tudnák biztosítani. Mindez akár a fiatalok számára is vonzó lehet, főleg, hogy a csendes, nyugodt környezetben húzódó Létavértesen az ingatlanárak is elérhetőbbek. Létavértes vonzáskörzete ugyanakkor nem csak a környező településekre terjed ki, egészen a határon túlra nyúlik.

Vannak tervek a nehéz időkre

A megyei önkormányzat is örömmel segítette a gazdaságélénkítő projektet, hiszen az egyik legfontosabb számára, hogy gondoskodjon az itt élőkről, az elképzelés pedig kéz a kézben jár az ipari területek fejlesztésével.

Egy munkahely, egy család

– vallja Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a megyei sikerek az együttműködésnek köszönhetőek.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke | Forrás: Kiss Annamarie

– A gazdaság éppen leszálló pályán van, de abban reménykedünk, hogy mégis ütésálló a magyar gazdaság, és legalább a következő évre tervezett négy százalékos gazdasági növekedést tudjuk tartani. Ha nem is lesz hét százalékos vagy afeletti, mint a korábbi években volt, biztonságot teremt arra, hogy nagy százalékában tudjuk a terveinket folytatni és megvalósítani. Természetesen olyan ütemben nem tudunk haladni, ez világosan látszik, a háború átírta az elképzeléseinket – hangsúlyozta Tasó László országgyűlési képviselő az ünnepségen, hozzátéve:

nagyot kell harcolni azért Magyarországnak, hogy azt az állapotot, ami jelenleg a gazdaságot segíti és a lakosoknak könnyítést jelent, megtarthassa.

Tasó László országgyűlési képviselő | Forrás: Kiss Annamarie

Mint mondta, a 2022/23-as év nem lesz szárnyaló gazdasági szempontból, de tervek vannak a nehéz időszak átvészelésére. Szavai szerint a következő időszakban is a vállalkozások támogatása, a gazdasági terek erősítése szerepel kiemel helyen.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában