Fellendítik a turizmust

2022.06.23. 21:22

Határon átívelő projekt zárult le Komádiban

A Sebes-Körös-völgy ökoturisztikai értékét fejlesztették Komádi térségében.

Forrás: ROHU 68-FACEBOOK

A „Közös turisztikai úti cél létrehozása Alsólugas és Komádi határon átnyúló területén, a Sebes-Körös-völgy természeti örökségének védelme által” elnevezésű projekt online záróeseményét tartották hétfőn. Az Interreg V-A Románia–Magyarország programban nyert több mint 900 ezer euró támogatást Komádi és a romániai Alsólugas önkormányzata. A 4 évig tartó projekt fő célkitűzése a Sebes-Körös-völgy mint turisztikai úti cél rehabilitációja és népszerűsítése. 

– Ez a projekt nemcsak szakmai és pénzügyi, de emberi kapcsolatokon alapuló együttműködés is volt. Nagyszerű partnerekkel dolgozhattunk határon innen és túlról, akikkel egy olyan fejlesztést fejeztünk be, amely mindannyiunk számára fontos – fogalmazott köszöntőjében Tóth Ferenc, Komádi polgármestere. Sorban Levente, Alsólugas polgármestere videóüzenetében hasonlóan pozitív élményekről számolt be a közös munkáról. 

A projekthez kapcsolódó marketing- és rendezvényszervező tevékenységeket a Pro Sebes Körös Völgy Egyesület végezte. Grim András elnök köszöntőjében elmondta: a pályázat részeként egyebek mellett 12 tematikus útvonalat is létrehoztak.

– A közös munka során megtapasztalhattuk azt is, hogy a Sebes-Körös nemcsak a határ két oldalát, de a múltunkat, jelenünket és jövőnket is összeköti. Ezért is fontos azon lehetőségek feltérképezése, amelyeken a jövőben együtt tudunk dolgozni – tette hozzá. 

Megújult környezet 

A folytatásban Jámbor Erika projektmenedzser mutatta be a részt vevő településeket és a projekt műszaki-szakmai eredményeit. 

– A teljes költségvetés kicsivel több mint 904 ezer euró volt, melynek 85 százalékát az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja adta, további 10 százalék társfinanszírozást a magyar állam biztosított, a fennmaradó részt pedig az önkormányzatok saját költségvetésükből fedezték – ismertette a szakember. A határon innen eső oldalon egyebek mellett egy madártani élőhelyet hoztak létre a Varsánykerti-tavon, ahol 200 darab facsemetét is elültettek. Továbbá kialakítottak egy új, fehérgólya-megfigyelő és -bemutató állomást és tanösvényt. Emellett pihenőhelyeket és túraútvonalakat létesítettek. 

A határ túloldalán, a telegdi gyűjtőtó és duzzasztógát közelében egy több mint 3 ezer 200 négyzetméternyi, korábban hulladéklerakóként funkcionáló területet zöldítettek be. 8 darab kerítéssel körülvett és megfigyelőrendszerrel ellátott faházakat építettek, melyek bemutatóházként működnek, illetve felújítottak 440 méternyi útszakaszt is a könnyebb megközelíthetőség érdekében. A projekt harmadik részeként pedig többek között ökoturisztikai tábort szerveztek 50 gyerek számára; információs napot rendeztek a térség gazdálkodóinak, valamint workshopot tartottak idegenforgalommal foglalkozók részére. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában