Nagy János sikere

2022.05.24. 11:21

Valódi példakép: életműdíjat kapott a debreceni agrárprofesszor

Az Év Agrárszakembere Életműdíjat vehette át Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa szombaton Egerben.

Forrás: Agrotrend / unideb.hu

Forrás: Agrotrend / unideb.hu

A 2014-ben alapított Év Agrárszakembere Életműdíjat az Agrotrend Csoport olyan szaktekintélyeknek adományozza, akik a magyar mezőgazdaság hírét elvitték a határainkon túlra, akiknek a munkásságát még generációk fogják hasznosítani és értékelni. Az elismeréssel a csoport szeretné felhívni a figyelmet azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra és kertészekre, akik jelentős társadalmi szerepvállalással, önzetlenül támogatják környezetüket, és kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek – olvasható a Debreceni Egyetem hírportálján.

A díjátadó ceremónián elhangzott, hogy Nagy János szakmai tudásával, lelkiismeretes és áldozatos életével valódi példakép. Fő kutatási területe a kukoricakutatás, a talajművelés, a műtrágyázás, a növényszám és az időjárási tényezők értékelése a növénytermesztésben.

- A pályámon a 45 éves kutató- és oktatómunkámra vagyok a legbüszkébb. Az eddigi elismerések mérföldkövek voltak az életemben. Ez a díj azonban az egész életpályámat ismeri el. Számos munkám van még, legfőbb a doktoranduszaim segítése. Ők már nemzetközi szinten folytatják munkájukat, ez pedig a debreceni műhelyiskolánk elismerése is.

Mindig hittem, hogy az én utam a tudományos munka és az oktatás, erre születtem

– fogalmazott köszönőbeszédében Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa.

Nagy János emlékeztetett arra, hogy a következő hónapban vehetik át a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan ötéves agrármérnök szakán végzett hallgatók a diplomájukat. A MÉK régi- új képzésének köszönhetően ezt követően minden évben több olyan szakember végez, akik a modern precíziós mezőgazdaság minden ismert tudásával rendelkeznek.

A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt, aki szerint az Év Agrárembere díj elnyerése rang, de egyben felelősség is.

- A díjazottak olyan kiváló teljesítményt nyújtanak a hazai agrárium területén, amiért köszönet és elismerés illeti meg őket. A társadalomnak meg kell őket ismernie, hogy mindnyájan tudjuk, milyen áldozatos munkát végeznek a mezőgazdaságban dolgozók – mondta videóüzenetében az agrártárca vezetője.

A szervezők idén is tíz kategóriában díjazták az agrárszakembereket. Az agrárinnováció, az agrárgépészet, az állattenyésztés, a feldolgozó-élelmiszeripar, a fenntartható gazdálkodás, a kertészet, a szántóföldi növénytermesztés és a növényvédelem területén ismerték el a legjobbakat, emellett megválasztották az év fiatal gazdáját valamint a jövő agrárszakemberét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában