Körkép

2022.05.16. 20:00

Szinte követhetetlen áremelkedésről, heti áras alapanyagokról beszélnek a megyei kereskedők

Nem liszt ment a szemünkbe: csaknem megduplázódott az ára három év alatt.

Hiába, a kenyérre mindig van kereslet | Forrás: MW-archív

Egyre gyakrabban szembesülhetünk a ténnyel, hogy míg pénztárcánk tartalma jelentősen megrövidült az élelmiszerbolt kasszájánál, a szatyrunk tartalmát könnyedén emeljük le a szalag végi pakolófelületről. Hogy nem az erőnlétünk fejlődött ekkorát, és nem is egy országos szatyorzsugorító akció áldozatai vagyunk, azt a Központi Statisztikai Hivatal adatai bizonyítják.

Egy kilogramm paradicsom átlagára 2019 áprilisában 853 forint volt, tavaly 978, a múlt hónapban pedig 1390. Aki e zöldség természetes érési idejét figyelembe véve az év legolcsóbb időszakában, augusztusban vette, a pandémia előtti évben 608, a mögöttünk álló nyáron 479 forintos paradicsomra alapozhatta a lecsófőzést. A „közbeszédben” a zöldség mellett a kenyér a legtöbbször emlegetett indikátora az árnövekedésnek. Egy kilogramm, fehér lisztből készült kenyérért három éve 306, két évvel ezelőtt – alig emelkedve – 345, az előző hónapban 538 forintot kértek el.

A járvány miatti bezárkózás idején – a közösségi oldalak tanúsága szerint – sok konyha vált hobbipékséggé, de aligha számított bárki arra, hogy a liszt 2019 tavaszi 159 forintos ára 171 forintra ugrik a pandémia kezdetére, s 211 forintra 2022 áprilisára.

Nem sejtette ezt a tócóskerti pékség tulajdonosa és a kokadi tésztaüzem vezetője sem. Nyilatkozatukból kiderül, csaknem heti árakkal szembesülnek az alapanyagok vásárlásakor, s nem látják a végét a nehézségeknek.

A helyi tapasztalatok

Egy három évvel ezelőtti nagybevásárlás összegét elköltve ma csekélyebb mennyiségű élelmiszert vihetünk haza a boltból. Nem csak az áruházak kasszáinál, a vásárlók körében napi téma a drágulás, az előállítók is rendszerint rácsodálkoznak az alapanyag-beszállítók újabb és újabb árajánlataira. Temaj Ardit 2012-ben nyitotta meg a tócóskerti Ditti Pékséget. Mint mondta, évek óta ugyanazoktól a cégektől vásárolja a szükséges összetevőket. Egy ideje azonban nem tudják garantálni akár egy hónapra előre sem a következő szállítmány árát.

Úgy fogalmazott: a pandémia óta folyamatos és szinte követhetetlen az áremelkedés. Ő azonban nem tudja olyan mértékben felhúzni a termékek árát, mint amilyen ütemben a kiadásai növekedtek.

Náluk 300-320 forintért vehetett fehér kenyeret a vásárló 2020 előtt, ma pedig 530-ért. Ahhoz, hogy utolérje magát a 2018-as adatokhoz viszonyítva, 700 forintért kellene kínálnia egy kenyeret, ami a piacon eladhatatlan jelenleg, bár a szakmában egyesek ezerforintos kilós árat is jósolnak – tette hozzá. Egyelőre stabil az üzlet, van a termékekre kereslet, így a bezárástól nem tart, ám fejlesztésről, előrelépésről jó ideje nem álmodhat. 

Sós Tibor, a Léta-Tészta Kft. vezetője hasonló bizonytalanságról számolt be. Lapunknak elmondta, a pandémia hatását 2020 második évében érezte meg a szektoruk: a Kínából beérkező alapanyagok akadozása beindította az árnövekedést.

Egy csomagolótasak nettó 8 forintba került három éve, ma több mint 16-ba. A kokadi telephelyű családi vállalkozás helyzetét nehezíti a hazai piacon jelen lévő túlkínálat. – A száraztésztaipar országszerte szinte száz százalékig magyar kézben van, sok a kisüzem, és megjelentek az önkormányzatok közfoglalkoztatásban készült termékei is – mondta. Az alapanyagokat hetente dráguló összegért tudják beszerezni, amit muszáj beépíteni a termékeik árába. Egy csomag lebbencstészta kiskereskedelmi ára 2019-ben 178 forintba került, most 250-be. A Sós Tiboron és feleségén túl két főt foglalkoztató kokadi kft.-nek az segített az állva maradásban, hogy áldoztak a marketingre, és a partiumi élelmiszer-kiállításokon való részvételek nyomán kibővítették a vásárlói kört Románia üzleteivel.

HaBe 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában