Helyi tapasztalatok

2022.05.28. 11:03

Édes mostoha idén az eper – Egy hajdú-bihari termesztőnél jártunk

Termelhetjük, szedhetjük is mi magunk, de szó szerint drága kincse a magyar földnek a szamóca.

Forrás: Kiss Annamarie

A spanyol és a görög importot ezekben a napokban váltotta le a hazai eper a kereskedők pultjain. A Napló utánajárt, hogy milyen lett az idei termés, milyen körülmények alakították az árakat, és mi várható az idei szamócaszezon végéig. Családi gazdálkodás tagjaként nyitotta meg szerdán az idényt Turai Hajnalka Bocskaikertben. 

Szerencsétlenül 

Rendezett, hosszú sorokban pi­ros­lik a termés már most, május utolsó teljes hetében annak ellenére, hogy az idei termés a hozzáértő szemével erős közepesnek mondható csak. Ennek miértjéről a termelő szerint azt kell tudni, hogy a fagyokat megúszták ugyan ebben az esztendőben, a szárazságot viszont már nem. A szamócatermelők tavaly mennyiségi és minőségi tekintetben is elégedettek voltak, ebben a szezonban marad a finom, de a megszokottnál kevesebb magyar földi eper. 

– A piaci árakat minden tényező kedvezőtlenül befolyásolta – folytatta a szakember. Az orosz–ukrán háború miatt elszabadult, a tavalyihoz képest háromszorosára emelkedett a műtrágya ára, s ez minden zöldség- és gyümölcstermelőnek hatalmas érvágás. Körülbelül ennyivel emelkedtek a munkabérek is, aki a munkaerőhiány miatt mégis talált dolgozót az eperföldre, annak 30 százalékkal több fizetést kell adnia, mint ezelőtt.

Jelentősen megnőttek a termelési költségek, ennek ellenére az árak alig mozdultak el tavaly óta

– összegzett. 

Turai Hajnalka | Forrás: Kiss Annamarie

Nem mindegy, mennyit utazik 

Utánanéztünk, és csakugyan: 2021-ben is 6 ezernél kezdte, majd 600 forintra landolt az eper kilójának kereskedelmi ára Debrecenben. A magyar földön termett bogyós gyümölcs árát 2200 forintról 1300-ra láthattuk csökkenni a szezon kezdete óta, erről a debreceni termelő elmondta, hogy drágábban nem is nagyon lehet adni, mivel az importeper annyira lenyomta az árakat, hogy a hazai termelők nem tudnak versenyezni vele. – A Spanyolországból és a Görögországból hazánkba szállított szamóca sem ízre, sem minőségre nem összehasonlítható a magyar földön termesztettel. Miután leszedtük, és egész nap éri a napsütés, estére levet ereszt. Mivel nagyon gyorsan romló gyümölcsről van szó, az sem mindegy, meddig utazik, míg a vevő elé kerül – fejtette ki. 

Szabó Dorka epret szed, míg édesanyja, Szabó-Hadadi Nóra már befőzésen gondolkodhat | Forrás: Kiss Annamarie

Megkérdeztük, hogyan mehetünk elébe a pluszköltségeknek, ha jutányos áron szeretnénk hozzájutni az egyik legkényesebb, itthon is termő gyümölcsféléhez. Megtudtuk:

fontos, hogy az eper minél egészségesebb, vegyszerrel kevésbé terhelt legyen. Termesztésével otthon is lehet próbálkozni, de macerás ügy: állandóan locsolni kell, közben figyelni a tápanyagra és arra, hogy a lehető legnagyobb mértékű napfény érje a palántát, legyen az egyszer- vagy folytontermő.

Időjárástól függően ezektől a napoktól számítva még 3-4 hétig számíthatunk friss, hazai szamócára, és ha az időjárás az összes többi tényezővel ellentétben mégis kegyesen alakulna, vagyis a termelők álomszámát, 25 fokot mutatna a hőmérő, akkor lehetne bőséges a termés.

SZD 

A multik nem engednek

A „dekás” trükk idén sem marad el a szamócaárusok körében: amíg az import- és a hazai is drága volt, a „180 forint 10 dekagramm” feliratú optikai csellel igyekeztek rokonszenvesebbé tenni a vétel­árat. A debreceni Nagypiacon erre már nincs szükség. Az egy-két napja leszedett, apróbb szemű bogyós gyümölcs kilóját szerdán már 700 forintért beszerezhettük, igaz, nem a legszemrevalóbb portéka került ennyibe. A mutatósabb, friss szamócáért legfeljebb 1300 forintot kértek az árusok. A nagyobb áruházláncok ezekben a napokban a legmagasabb árat kérik, fél kilogrammért – gyakran származási hely megjelölése nélkül – 600 és 1100 forint között kell fizetnünk. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában