Üzleti kapcsolatok

2022.05.11. 13:04

Ausztriai lehetőségek hajdú-bihari vállalkozásoknak

Ausztria gazdasági és üzleti környezetéről, a magyar-osztrák kétoldalú üzleti kapcsolatok aktualitásairól, az osztrák piacra lépés tudnivalóiról tájékozódhattak az érdeklődők szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában dr. Tefner Nóra Borbálától, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséjától.

Dr. Tefner Nóra Borbála, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséja

Forrás: Molnár Péter

Az osztrák üzleti kapcsolatok nagyrészt hazánk nyugati részének vállalkozásaival épültek ki, azonban Kelet-Magyarország számára is rengeteg lehetőséget tartogat a szomszéd ország – hangsúlyozta dr. Tefner Nóra Borbála, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséja szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában, amikor az érdeklődő vállalkozóknak beszélt az ausztriai gazdaság aktualitásairól.

– Ausztriának rendkívül stabil a gazdasága óriási vásárlóerővel, mégsem egyszerű ott üzletet építeni, mivel gazdaságpolitikája igencsak protekcionista. Jellemző a többgenerációs családi vállalkozás, melyek bizalmát elnyerni és megtartani igen nehéz feladat. Ugyanakkor a szomszéd ország nagyon régóta jó partnerünk. Számos piacképes terméke és szolgáltatása van a kelet-magyarországi cégeknek, melyek ott is érvényesülhetnek – mondta el bevezetésként dr. Skultéti Éva, a megyei kamara főtitkára.

Az osztrák vállalkozási környezet kapcsán elmondta, népességét, földrajzát tekintve sok hasonlóság van a két ország között, s bár az osztrákok lényegesen szabálykövetőbbek, hasonló az üzleti kultúrájuk, „érthetőek vagyunk egymás számára”. Az együttműködés jelentős, a kereskedelmi forgalom lényegében minden árucikkre fennáll, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a fémipari beszállítói együttműködés még mindig a preferált beszállítói forma. Fontos az építőipari kapcsolat is, bár problémát jelent, hogy sok kelet-közép-európai vállalkozás ment át a határmenti régióból Ausztriába, a hirtelen, tömegével érkezett kelet-európai munkaerő pedig ott bérfeszültséget okozott, amit folyamatosan orvosolnak a szomszédaink.

Fotó: Molnár Péter

Tefner Nóra Borbála arra figyelmeztetett, hogy Ausztriában nagyon sok, bonyolult, aprólékos szabály vonatkozik a vállalkozásokra, habár az elmúlt években e téren sok volt a változás, oldódott a szigor. Ugyanakkor már csak azért is kevés magyar hoz létre céget, vagy leányvállalatot náluk, mert itthon lényegesen olcsóbb a termelő tevékenység. Elsősorban az alacsony tőkeigényű vállalkozásokkal jelenhetnek meg magyar cégek Ausztriában, jellemzően a vendéglátás vagy turizmus terén, amelyek például panziót, éttermet működtetnek.

Kiemelten szólt a jogi környezet stabilitásáról, a szabályok megsértése esetén történő kemény szankcionálásról, és arról, hogy valamennyi szakmának megvan a maga érdekvédelmi szervezete, és ezen szervezetek rendkívül hatékonyan működnek.

Úgy véli, a Covid-válságot követően az eddigieknél nagyobb az igény a regionális beszállítói láncok kiépítésére, így az eddiginél nagyobb lett az érdeklődés az élelmiszer alapanyagok, gyógyászati segédeszközök, gyógyszeripari termékek beszerzésére, továbbá az ezekkel kapcsolatos együttműködésekre. 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában