Üzleti kapcsolatok

2022.05.11. 13:04

Ausztriai lehetőségek hajdú-bihari vállalkozásoknak

Ausztria gazdasági és üzleti környezetéről, a magyar-osztrák kétoldalú üzleti kapcsolatok aktualitásairól, az osztrák piacra lépés tudnivalóiról tájékozódhattak az érdeklődők szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában dr. Tefner Nóra Borbálától, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséjától.

Dr. Tefner Nóra Borbála, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséja

Forrás: Molnár Péter

Dr. Tefner Nóra Borbála, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséja

Forras: Molnár Péter

Az osztrák üzleti kapcsolatok nagyrészt hazánk nyugati részének vállalkozásaival épültek ki, azonban Kelet-Magyarország számára is rengeteg lehetőséget tartogat a szomszéd ország – hangsúlyozta dr. Tefner Nóra Borbála, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséja szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában, amikor az érdeklődő vállalkozóknak beszélt az ausztriai gazdaság aktualitásairól.

– Ausztriának rendkívül stabil a gazdasága óriási vásárlóerővel, mégsem egyszerű ott üzletet építeni, mivel gazdaságpolitikája igencsak protekcionista. Jellemző a többgenerációs családi vállalkozás, melyek bizalmát elnyerni és megtartani igen nehéz feladat. Ugyanakkor a szomszéd ország nagyon régóta jó partnerünk. Számos piacképes terméke és szolgáltatása van a kelet-magyarországi cégeknek, melyek ott is érvényesülhetnek – mondta el bevezetésként dr. Skultéti Éva, a megyei kamara főtitkára.

Az osztrák vállalkozási környezet kapcsán elmondta, népességét, földrajzát tekintve sok hasonlóság van a két ország között, s bár az osztrákok lényegesen szabálykövetőbbek, hasonló az üzleti kultúrájuk, „érthetőek vagyunk egymás számára”. Az együttműködés jelentős, a kereskedelmi forgalom lényegében minden árucikkre fennáll, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a fémipari beszállítói együttműködés még mindig a preferált beszállítói forma. Fontos az építőipari kapcsolat is, bár problémát jelent, hogy sok kelet-közép-európai vállalkozás ment át a határmenti régióból Ausztriába, a hirtelen, tömegével érkezett kelet-európai munkaerő pedig ott bérfeszültséget okozott, amit folyamatosan orvosolnak a szomszédaink.

Fotó: Molnár Péter

Tefner Nóra Borbála arra figyelmeztetett, hogy Ausztriában nagyon sok, bonyolult, aprólékos szabály vonatkozik a vállalkozásokra, habár az elmúlt években e téren sok volt a változás, oldódott a szigor. Ugyanakkor már csak azért is kevés magyar hoz létre céget, vagy leányvállalatot náluk, mert itthon lényegesen olcsóbb a termelő tevékenység. Elsősorban az alacsony tőkeigényű vállalkozásokkal jelenhetnek meg magyar cégek Ausztriában, jellemzően a vendéglátás vagy turizmus terén, amelyek például panziót, éttermet működtetnek.

Kiemelten szólt a jogi környezet stabilitásáról, a szabályok megsértése esetén történő kemény szankcionálásról, és arról, hogy valamennyi szakmának megvan a maga érdekvédelmi szervezete, és ezen szervezetek rendkívül hatékonyan működnek.

Úgy véli, a Covid-válságot követően az eddigieknél nagyobb az igény a regionális beszállítói láncok kiépítésére, így az eddiginél nagyobb lett az érdeklődés az élelmiszer alapanyagok, gyógyászati segédeszközök, gyógyszeripari termékek beszerzésére, továbbá az ezekkel kapcsolatos együttműködésekre. 

SzT

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában