Kutatás

2022.05.24. 15:13

A trópusi mezőgazdaság tapasztalatait is hasznosíthatják Debrecenben

Indonézia legnagyobb egyetemével működik együtt szorosabban az agrárkar.

Stündl László és Budi Guntoro

Forrás: Unideb.hu

Oktatói és kutatói együttműködésről, a nemzetközi kapcsolatok előmozdításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint az indonéz Gadjah Mada Egyetem Állattudományi Kara; a megállapodás nyomán tudományos csereprogramot hoznak létre az intézmények – írja az Unideb.hu.

Stündl László dékán elmondta: kiemelt céljuk az agrárkar nemzetközi megjelenésének erősítése, ennek megfelelően a külföldi hallgatóik létszáma folyamatosan nő, jelenleg 130-an tanulnak náluk. A mostani megállapodás célja – mutatott rá –, hogy kölcsönös hallgatói-oktatói mobilitással előkészítsék nemzetközi kutatási projektek indítását. A kar képzési rendszerének fejlesztésben meghatározó lesz a a külföldieket is vonzó állategészségügyi képzés beindítása.

A Gadjah Mada Egyetem 18 karával és 27 kutatóközpontjával Indonézia legrangosabb, legrégebbi és legnagyobb felsőoktatási intézménye. Budi Guntoro, az ottani állattudományi kar dékánja közölte: a debreceni agrárintézmény tudományos beágyazódása jó lehetőség a számukra, amellyel szívesen megismertetnék az oktatóikat és hallgatóikat. A Gadjah Mada Egyetemen jelenleg 4 agráriummal foglalkozó kar működik, amelyek működését kutató laboratóriumok, saját élelmiszerüzem és kísérleti telepek segítik, a trópusi mezőgazdaság tapasztalatait pedig szívesen megosztják európai partnerekkel. 
Komlósi István, az agrárkar Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola vezetője úgy nyilatkozott, a klímaváltozás hatásai mellett az alternatív fehérjeforrások táplálóértékének összehasonlítása és a mikrobiális emésztés vizsgálata is közös kutatási program alapja lehet.

További részletek az egyetemi oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában