A foglalkoztatási paktum eredményei

2022.03.22. 12:22

Sokan munkahelyre, mások munkaerőre találtak Hajdú-Biharban

A megyei foglalkoztatási stratégia célja a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának összekapcsolása volt.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke | Forrás: Czinege Melinda

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a megyei fejlesztési ügynökség összefogásával jött létre az a foglalkoztatási paktum, melynek záróeseményét kedden tartották meg Erdőspusztán. A találkozót Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke nyitotta meg.

A Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási- gazdaságfejlesztési együttműködések című projekt célja az volt, hogy a partnerek összekötő kapocsként működjenek a cégek és a munkavállalók között

– összegzett.

 

A 2016-tól 1,245 milliárd forintból megvalósult foglalkoztatási paktum elsődleges feladata a munkaerőpiaci szolgáltatások megvalósulását célzó támogatások megismertetése volt. Kiemelkedő szerepet kapott a megye foglalkoztatási színvonalának emelése és a foglalkoztatottak számának bővítése is. A paktum részeként állásbörzék is megvalósultak, így Hajdúsámsonban, Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban és Püspökladányban ismertették a helyi munkaerőpiaci lehetőségeket.

Forrás: Czinege Melinda

A helyi termékhez kapcsolódó tevékenység részeként jött létre a hajdubiharitermek.hu weboldal, valamint a négy helyszínen megvalósított Megyei Ízek Találkozója. Ezeknek a kezdeményezéseknek a célja az volt, hogy a helyi termelőket és termékeket bemutatva növekedjen a helyi termékek iránti kereslet.

A program ösztönözte és segítette a helyi gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási kezdeményezéseket.

Kiemelt céljuk volt a megyében élő emberek képzettségi szintjének és ezáltal foglalkoztathatóságának javítása, valamint az, hogy Hajdú-Bihar a más régiókban élők számára is vonzó élettérré váljon. Figyelembe vették az álláskeresők elhelyezkedését akadályozó gyakori tényezőket is, mint az aluliskolázottság, a szakképzettség hiánya, a hiányos munkaszocializáció és a negatív pszichés tényezők.

 

A program részeként a munkát vállaló hátrányos helyzetű, közfoglakoztatott vagy inaktív személyek támogatására is sikeres pályázatot indítottak el. A foglalkoztatást segítő támogatásokba a program 1644 embert, adatbázisába pedig csaknem ötszáz vállalkozást tudott bevonni.

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában