Óriási összegek

2022.03.24. 19:56

Nem csak szavak szintjén fontos a vidék: ezermilliárdok a fejlesztésre

Ezúttal a püspökladányi gazdáknak számoltak be az agrárium aktuális témáiról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szakemberei.

Forrás: Lévai Péter

Az agrárfórumot megelőző sajtótájékoztatón Bodó Sándor országgyűlési képviselő elmondta, a térségben látszik, hogy az operatív programok közül a Vidékfejlesztési Program (VP) halad a legjobban. Úgy véli, ez egyrészt annak köszönhető, hogy viszonylag gyorsan születnek döntések a beadott pályázatokról, és olyan eljárásrend van, amit értenek az önkormányzatok, a gazdák, a cégek. Mint mondta, a forrás is rendelkezésre áll, köszönhetően a magyar kormány áldozatvállalásának. A képviselő egy konstrukcióról beszélt külön, tudatta, az önkormányzatok számára elérhető külterületi utak felújítását szolgáló pályázaton a választókerület 11 települése 3,1 milliárd forintot nyert. 

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke többek között arról beszélt, hogy a VP-ben az állam 80 százalékra emelte a társfinanszírozás mértéket, ez azt jelenti, hogy minden egyes VP-ben elnyert 100 forintból a korábbi 17,5 forinthoz képest most 80 forint a hazai pénz, és 20 forint az uniós támogatás. Ismertette, a 2021-27-es időszakban összesen 7600 milliárd forinttal gazdálkodhatunk Magyarországon.

 

– Azzal, hogy a kormányzat ilyen hathatós segítséget nyújt a magyar vidéknek, kifejezi azt, hogy nem csak szavak szintjén fontos számára a vidék – húzta alá, hozzátéve, a választásoknak óriási tétje van, amikor a vidékfejlesztésről, a magyar vidék életéről beszélünk. 

 

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár elmondta, a pályázatokkal nem titkolt cél az alapanyag-termelés megerősítése, a kertészeti ágazat, az állattenyésztés, a digitalizáció elősegítése. 

 

KD   
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában