Közgyűlési előterjesztés

2022.03.21. 16:34

Kiemelt fejlesztési terület a Kiskörút mentén

A Kiskörút által határolt terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánítása is szerepel a közgyűlés csütörtöki napirendjén.

Forrás: Napló-archív

A Kiskörút lehatárolását a város helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet tartalmazza. Ezen a területen belül már folyamatban lévő fejlesztések intenzitása, a közterülethasználati igények erősödése, valamint a kiemelt beruházások megvalósíthatósága indokolttá teszi a településrendezési eszközök hatékony, gyors módosítását – írja az előterjesztő, Gábor István főépítész.

 

Mint kifejti, a város működésében kiemelkedő jelentőségű terület településképi örökségvédelmi szerepe egyedi bánásmódot igényel a számos folyamatban lévő és várható beruházás, illetve a közterülethasználat építési szabályozásának kiszámíthatósága szempontjából. Az egyes fejlesztéseket megalapozó és segítő szabályozás módosítása úgy hajtható végre hatékonyan, ha azok adminisztrációs ideje a lehető legrövidebb, és tud reagálni a felmerülő igényekre.

 

A kiemelt fejlesztési területté nyilvánítás lehetővé teszi a településrendezési eszközöket érintő módosítás véleményezési eljárásának tárgyalásos eljárás keretén belüli lefolytatását, mely lényegesen rövidebb időtartam – átlagosan 2-3 hónap – alatt folytatható le, mint a teljes eljárás, mely 7-8 hónapot vesz igénybe.

 

A Kiskörúton belüli várható építéssel összefüggő igények (például hangversenyterem, a Városháza átépítése, a Dósa Nádor téri tömb fejlesztése, a Nyugati kiskörút 3. szakasz telkei beépítése, a belvárosi foghíjak fejlesztésének lehetősége, a Csapó utcai tömbrehabilitáció, örökségvédelmi területek építésjogi használata stb.) megalapozása céljából indokolt a kiemelt fejlesztési területté történő nyilvánítás, mert így a szükséges településrendezési eszköz módosítások néhány hónap alatt realizálhatóak. Az egyes beruházások árazásánál az elmúlt hónapok folyamatainak tükrében rendkívüli jelentőséggel bír azok előkészítésének ideje, így alapvetőérdek ezen folyamatok gyorsítása is – hangsúlyozza a főépítész.

 

HBN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában