Az ifjaké a jövő

2022.03.03. 20:13

Egy dinamikus fejlődés utánpótlását keresik a mai fiatalokban

A vállalkozás, karrierépítés előtt állókat segítve a jövőt építenék.

Forrás: Kreatív Kontroll-archív

A Lehetőség Roadshow egyik, öt nagyvárosban szervezett rendezvényének Debrecen adott otthont csütörtökön. Az esemény részét előadások, valamint kerekasztal-beszélgetés is képezte, sikeres helyi vállalkozók bevonásával.

 

A siker titka

 

A rendezvényen Kerekes György, a Makronóm Intézet tulajdonosa, szakmai vezetője a roadshow céljáról beszélt a Naplónak. – A Makronóm Intézet az elmúlt fél évben végzett egy kutatást, mely során ezer magyar iparvállalathoz mentünk el, azt vizsgálva, melyek azok a képességek, faktorok, tulajdonságok, amelyek az átlagból kiemelik a legjobbakat. Mitől lesz valaki sikeres? Ugyanez egyben a kérdés is, amit minden kezdő, fiatal vállalkozó feltesz nekünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével (FIVOSZ) közösen csinálunk egy roadshowt. Megpróbáljuk a potenciális vállalkozóknak megmutatni, milyen irányba érdemes elindulniuk, mik azok a pénzügyön kívüli tulajdonságok, amelyekkel rendelkeznie kell egy sikeres cégnek – emelte ki a szakmai vezető. 

 

– Ezek üzleti jellegű képességek: a menedzsment folyamatokat például folyamatosan javítani kell, a munkavállalókat nemcsak jól kell kiválasztani, hanem meg is kell tudni tartani őket. Emellett pedig szükséges egy bizonyos attitűd is: a vizsgálatok azt mutatják, hogy az optimista, jövőbelátó képesség a saját cégünket is sikeresebbé teszi. Úgy véljük, a duális gazdaságkép már nem felel meg a valóságnak. Nem arról van szó, hogy a kicsi, sikertelen, nem hatékony kis- és középvállalkozások állnak szemben a nagy, sikeres multinacionális cégekkel. Igenis ki tudott emelkedni egy olyan réteg a kkv-k közül, amely regionális szinten versenyképes, hatékonyságban megközelíti a nagyokat, és folyamatos növekedésre képes. Ebbe a dinamikusan fejlődő rétegbe kell az utánpótlás – hangsúlyozta Kerekes György.

Új generációk

 

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a rendezvényen a fiatalokat segítő lehetőségekről beszélt. – Hogyan válhatnak sikeres vállalkozóvá a húszas éveik elején járók? Azon túlmenően, hogy napjainkban a fiatalok a gazdaságpolitika, a közügyek iránt érdeklődnek, szeretnének jó anyagi körülmények között élni. Ezt azonban nemcsak vállalkozóként tudják elérni – például egy startup cég megalkotójaként –, hanem úgyis, hogy a most zajló generációváltás során más, létező cég életébe csatlakoznak be.

 

Sok olyan tradicionális, klasszikus tevékenységet folytató vállalkozás van ugyanis ma Magyarországon, amely egy kis garázsból nőtte ki magát és a tulajdonos kitartással és hittel végezve munkáját évtizedeken keresztül, eljuttatta a vállalkozást egy bizonyos méretig.

 

Ahhoz azonban, hogy szintet tudjon lépni a cég, újfajta menedzsment kultúrára, külső szemléletre és egy összetartó stabil csapatra van szükség. A fiataloknak tehát azt tudom javasolni, hogy tanuljanak közgazdaságtant és tanuljanak egy ipari szakmát, tegyenek szert olyan vezetői tapasztalatokra (vezetői készségek elsajátításával), hogy ezekhez a cégekhez akár ők is vezetőként tudjanak becsatlakozni, esetleg átvenni, egy külső tőketulajdonos segítségével.

 

Az államtitkár szerint jelenleg Magyarországon számos generációváltásban érintett, vagy hamarosan generációváltás előtt álló cég van. Vannak olyanok vállalkozások, amelyeknél családon belül öröklődik tovább a cégvezetés, megannyi esetben viszont sajnos erre nincs lehetőség.

 

Ezeknél a cégeknél adott a vállalati struktúra és a háttér, a fiataloknak azt a tudást kell megadnunk, hogy építsenek kicsiből közepes-, közepesből nagy vállalkozást.

 

György László hozzátette, a cél, hogy olyan vállalkozói legyenek Magyarországnak, akik otthonuknak tekintik hazánkat, akik számára érték az itt élőknek munkát adni, és a térséget felvirágoztatni.


Mint mondta, ez persze nem jelenti azt, hogy ne menjenek külföldre tapasztalatot szerezni. Utazzanak, tanuljanak kint, ahol más perspektívákat, munkakultúrát ismerhetnek meg, amit – visszatérve, a saját kultúrájukkal ötvözve – az ország javára hasznosíthatnak majd – fejtette ki.

 

PSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában