A jövőt építi a beruházás

2022.03.24. 15:06

Betonelemeket gyárthatnak mostantól Pocsajon: az új üzem alapkövét csütörtökön tették le

Összesen 20 család megélhetésében segít majd a gyár, hiszen ha megépül, ennyien vállalhatnak ott munkát. A betonelemgyárat a ZsoMa Kft. hozza létre.

Forrás: Molnár Péter

A beruházás első ütemének bekerülési költsége 180 millió forint, amiből 60 millió forintot Magyarország Kormánya biztosított.


Az üzem alapkövét csütörtökön tették le. Az ünnepségen Vitányi István országgyűlési képviselő arra emlékeztetett: a kistelepüléseken a munkahelyteremtő beruházások lehetőséget adnak arra, hogy egyre kevesebben tevékenykedjenek a közfoglalkoztatásban, s mint mondta, a vidéket kiemelten támogató Kormánynak éppen ez a célja. Kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozások (KKV) adják a munkavállalók kétharmadát, annak fejlesztésével így jövőt teremthetnek.


– Külön öröm, ha a térséget érintő beruházás munkahelyet is teremt. Pocsajon a korábbi időszakhoz képest 80-90 fővel már kevesebben dolgoznak a közfoglalkoztatásban. A célunk, hogy minél többen az elsődleges munkaerőpiacon végezzék a tevékenységüket – mondta el a politikus, hozzátéve, a Kormány a jövőben is a fejlődés motorja kíván lenni.


Történelmi pillanatnak nevezte a vállalat Pocsajra települését Szőllősi Roland polgármester. Hangsúlyozta a környező települések vezetőinek összefogását, amellyel mindenkor a térségben élőket támogatják. – Egymást kell erősítenünk. Ha Pocsaj fejlődik, akkor a környező települések is fejlődnek, de ez ugyanúgy igaz fordítva is. Külön kicsik vagyunk, együtt azonban erősek. Éppen ezért ez a pillanat is közös eredményünk – szólt a jelenlévőkhöz.

 

Mérföldkő a cég életében


A pocsaji beruházással a 23 éves vállalat eddigi életének egyik mérföldkövéhez ért el. A cég tevékenysége a több mint két évtized alatt megváltozott, mára az építőipari kivitelezés a fő profilja. A gyártás lehetőségét pedig az utóbbi időszakban tapasztalható magas építőanyag-kereslet és esetlegesen fellépő hiány motiválta. Németh Zsolt tulajdonos az ünnepségen elmondta, hogy már korábban is több együttműködésük volt a községgel. – Az üzem Pocsajban történő megvalósításának nem volt akadálya. A település vezetésének támogatásával jelképes összegért jutottunk területhez. Az üzem létrehozásával nem titkolt célunk segíteni a lakosság foglalkoztatását, emelni az itt élők életszínvonalát, meghálálva a támogató együttműködést – mondta Németh Zsolt. Hozzátette, hogy a beruházás első üteme csak a kezdet lehet, hiszen tervük a jövőre nézve is van, amelynek megvalósulásáért a továbbiakban is számítanak a Kormány és a vezetőség támogatására.


A mai, világmértékű alapanyaghiány miatt várhatóan augusztusra érkeznek meg a gyártáshoz szükséges gépek. Addigra a vállalkozó tervei szerint minden kapcsolódó létesítményt és infrastruktúrát kiépítenek. A gyártás napi kapacitása az elképezések szerint 3-4 kamionnyi betontermék lesz. 

 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában