Ki-be csakis „okosan”

2022.02.01. 17:12

Üvegkapu: digitális beléptetéssel az átláthatóbb építőipari foglalkoztatásért

Az ellenőrizhetőséget megkönnyítő rendszer a munkavállalóknak is hasznos adatokkal szolgál majd.

Forrás: Kiss Annamarie

  • Nem csupán kötelezettséget jelent az építőipari fővállalkozóknak, hanem számos további hasznos lehetőséget is rejt magában az úgynevezett Üvegkapu, azaz a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer – derült ki azon a műhelyfoglalkozáson, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezett az érintetteknek kedden.
  • A rendszert az építőipari foglalkoztatás átláthatóságának elősegítésére hozták létre, s a 2022. január 1. után indított, a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó, 700 millió forintot elérő vagy azt meghaladó becsült értékű építési beruházással összefüggő építőipari kivitelezési tevékenységre vonatkozik.
  • Az Üvegkapu lényege: a munkaterületre történő beléptetés digitalizálása által a szükséges, elemezhető adatok könnyen eljutnak az ellenőrző szervekhez.

 

Az úgynevezett Üvegkapu segítségével az építési munkaterületen dolgozók digitalizált ki-be léptetésekor az ellenőrző szervekhez jut el információ a foglalkoztatásról, ám az ekkor keletkező, elemezhető adatok a kivitelező vállalkozásnak is értékesek lehetnek – derült ki a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) szervezte keddi műhelyfoglalkozáson.


Köszöntőjében Bakos Miklós, a Hunép Zrt. vezérigazgatója, a HBKIK Építőipari Szakmai Kollégiumának elnöke arra biztatta a találkozó résztvevőit: az Üvegkapuval kapcsolatos kötelezettség nyomán érdemes tovább építkezni, hiszen a digitális beléptetéskor feldolgozott adatokból hosszú távú következtetéseket lehet levonni például arra nézvést, hogyan lehet kapacitást megtakarítani, létszámot optimalizálni.  

A rendszer működésének lényegét Schäffer István, az üzemeltető állami cég, a Datrak Kft. ügyvezetője ismertette. Az Üvegkapu az építési munkaterületre történő vendégek és foglalkoztatottak általi belépés, továbbá az építési munkaterületről történő kilépés adatait anonimizáltan tárolja, s ezeket digitálisan, valós időben képes az ellenőrző szerveknek, például az adóhivatalnak továbbítani.

A cél egyebek közt a gazdaság „fehérítése”, a legális foglalkoztatás szintjének növelése, a foglalkoztatás hatósági ellenőrizhetőségének megkönnyítése.

A rendszer részeként a munkavállalóknak is rendelkezésére áll majd olyan alkalmazás, amellyel megtekinthetik, milyen közterheket fizettek be utánuk.


Schäffer István jelezte: amikor a fővállalkozó megnyitja az építési naplót, kap egy értesítést, ha az Üvegkapuba is regisztrálnia kell. A jogszabály szerint kötelező beléptetőrendszer kialakításakor a Datrak munkatársa telepíti hozzá azt az eszközt, amely megvalósítja az összeköttetést az Üvegkapuval. Érdemes szem előtt tartani, hogy az a fővállalkozó cég, amely az Üvegkapu-rendelet hatálya alá eső beruházást kivitelez, a szerződéskötéshez közeledve mielőbb vegye fel a kapcsolatot a Datrakkal. Az említett eszközt bérelni kell, ez havonta egyelőre 240 ezer forintba kerül, de jó hír, hogy ezt a költséget a közbeszerzésben lehet érvényesíteni az ajánlatkérő felé. Az Üvegkapu nem csupán az ellenőrizhetőség megkönnyítése szempontjából hasznos, hanem ajánlatkérők, ajánlattevők is jól használhatják ezeket az adatokat, s például az építési naplóhoz kapcsolódó napi létszámjelentést is elvégzi a rendszer. 

 

FGY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában