Hasznos információk

2022.02.02. 19:05

Segítség a gazdáknak: a legújabb támogatási lehetőségekről volt szó Kismacson

Kisüzemre, ültetvényre és állattartó telepre is igényelhető pénz.

Forrás: Molnár Péter

Több mint 75 milliárd forintnyi támogatást kaptak 2021-ben a Hajdú-Bihar megyei mezőgazdasági gazdálkodók, és néhány nap múlva az újabb pályázati lehetőségek is megnyílnak

– jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere szerdán este, a Kismacsi Közösségi Házban, ahol a kismacsi, nagymacsi és ondódi városrészekben élőknek tartottak tájékoztatót a legújabb támogatási lehetőségekről.


A rendezvény ötlet- és házigazdája, Katona Erzsébet önkormányzati képviselő azt is elmondta a megjelenteknek, hogy ő is gazdasszony, hiszen elvégezte az aranykalászos gazdaképzést, és tudja, hogy mennyire felelősségteljes az állatokkal foglalkozás és a növénytermesztés. A politikus szavai után a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője tartott ismertetőt az érdeklődőknek.

 

Gyorsított kifizetések


Szigeti Szabolcs egyebek mellett elmondta, hogy a mostani esztendőt is magában foglaló ciklusra megközelítőleg 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdák támogatására, úgy, hogy felgyorsították a döntési időt, s ezáltal akár 4 hónap alatt is megtörténhetnek a kifizetések. A szakember közölte továbbá, hogy

napjainkig 167 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be a hajdú-bihari kérelmezők, így ezáltal az várható, hogy ennek kétszeres értékét képviselő beruházások valósulhatnak meg.


Mint megtudtuk, tavaly például terménytárolókra, szárítókra 18,6 milliárd forint támogatást fizettek ki,  míg élelmiszeripari üzemek fejlesztésére 22 milliárdot, éllattartó telepek fejlesztésének támogatására pedig 16,8 milliárdot. Szigeti Szabolcs ismertette azt is, hogy most többek között öntözést segítő intézkedések, valamint öntözési közösségek együttműködésének támogatása valósulhat meg összesen mintegy 102 milliárd forint ráfordításával. Elérhetők mindezek mellett a tanyák villamosenergia- és vízellátására, valamint szennyvízkezelési fejlesztésére hivatott támogatások is.
 

Ugyanakkor az új pályázatok között van a mezőgazdasági kisüzemek támogatása a külterületi vagy tanyás térségbe bejelentett lakcíműeknek, de idetartozik a kertészeti ültetvények és az állattartó telepek fejlesztése is. Az első típusú támogatás keretösszege 32 milliárd forint, például az ültetvényekre pedig legfeljebb 500 millió forint adható. Kiderült az is, hogy a fiatal gazdák támogatására  2023-tól 100 ezer euró áll majd rendelkezésre.

 

Rendezik a földhöz kijutást

 

A rendezvényen felszólalhattak a lakosok is. Kerekes Imre például a maga és többek nevében arról számolt be, hogy a közelükben zajló autóipari beruházás miatt csak a korábbinál nehezebben tudják megközelíteni a földjeiket.

Válaszában Papp László polgármester ígéretet tett arra, hogy a megoldás érdekében fogadja őket a hivatalában, s az egyeztető megbeszélésen részt vesznek majd a területrendezésért felelős szakemberek is.  

 

VA

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában