Albérletpiac: most minden kiadható

2022.02.03. 17:30

Nehéz helyzetben a bagós macskások

Nincs könnyű dolguk a dohányos kisállattartóknak, különösen akkor, ha kisgyerekkel egészül ki a felhozatal.

Az egyetemisták jellemzően a bútorozott, gépesített albérleteket keresik | Forrás: illusztráció / MW-archív

A megállapítás nem egy társkereső oldal ideális jelöltjeit hivatott rendszerezni, hanem az albérletkeresőket.

Tízből kilenc hirdetésben ugyanis kizáró ok a kisállat, illetve a gyermek megléte, de érthető okból a dohányosokat sem látják szívesen az ingatlantulajdonosok.

Ha maradunk azonban a társkeresős hasonlatnál, az albérletpiacon is jellemzően az egyetemista lányok érvényesülhetnek jobban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az elmúlt évhez képest Debrecenben 20 százalékkal emelkedtek az albérletárak, átlagosan 120 ezer forintért bérelhetünk ingatlant a megyeszékhelyen. Az emelkedés nem mellesleg 2017 óta jellemzi a piacot, s bár 2020-ban megfigyelhető volt némi korrekció, a növekedés idén ismét tapasztalható. Gór Péter, a Debrecen Home Ingatlaniroda vezetője megerősítette a KSH adatsorából kiolvasható tendenciát. 

 

Minden bérlemény kiadható


A szakember szerint az emelkedést jelenleg debreceni viszonylatban a keresleti oldal felerősödése indukálja,

mert bár hiába vásárolnak egyre többen befektetési céllal ingatlant, jelenleg az albérletet keresők még mindig többen vannak, mint a kínálati oldal szereplői.

Az élénkülést az is magyarázza, hogy bár jellemzően az emberek nem szeretnek télen költözködni, a mostani enyhe időjárásnak köszönhetően ez a tényező kevésbé gátolja az albérleteseket. Mindemellett nem elhanyagolható tény, hogy a keresztféléves képzésen tanuló egyetemisták is nagy számban jelentek meg a piacon.

 
Gór Péter elárulta, korábban még jellemző volt a keresleti oldalon, hogy bizonyos elhelyezkedésű és fűtési rendszerű ingatlanokat részesítettek előnyben, de ez mostanra mondhatni megszűnt, mert nincs sok lehetőség a válogatásra. Jelenleg nincs olyan albérlet Debrecenben, amely ne találna bérlőre. – Jobban mentek régebben a központi fűtéses ingatlanok, illetve a mért távhős lakások, a gázkonvektoros rendszerűek kevésbé, de mára a többség örül, ha kedvező áron talál kiadó ingatlant – jegyezte meg a szakember.

Az árakat tekintve vegyes a kép. Az átlagár ugyan 120 ezer forint körül alakul, de a 80 ezer forintos minigarzonoktól, szuterénektől indulva akár a 600-700 ezer forintos luxuslakásokig terjedhet a skála.

Egyre jobban megfigyelhető továbbá, hogy nem teljes ingatlant kínálnak egyesek, hanem egy-egy szobát. Az albérletkeresők részéről is jellemző a társulás, így osztozva a bérleti díjakon.

Gór Péter | Forrás: Gór Péter-archív


Gór Péter megjegyezte, hogy a Debrecenbe betelepülő nagyvállalatok jelenléte is érzékelhető ezen a piacon, jellemzően a belvárosi, magasabb árfekvésű ingatlanok tekintetében. Drasztikus áremelkedésre azonban nem számít a jövőben, mivel a piac idővel korrigál majd. Hozzátette: az önkormányzat által a Tócóvölgybe tervezett ezerlakásos ingatlanfejlesztés kifejezetten indokolt, hiszen hosszú távon ez a beruházás hozhatna egyensúlyt a keresleti és kínálati oldalon. A nagyvállalatok kapcsán megjegyezte továbbá, hogy jelenleg Hajdúböszörményben a legintenzívebb az ingatlanpiac, egyre több beruházás indul köszönhetően a település fejlettségének és a BMW-gyáregységhez közeli elhelyezkedésének. 

 

Igények és a realitás


Az ingatlanszakértő kitért az albérletkeresők és az ingatlantulajdonosok elvárásaira. A kiadók jellemzően az egyetemistákat, az egzisztenciával rendelkező fiatal párokat részesítik előnyben, mert velük hosszú távon tervezhetnek, de kisállat és kisgyermek megléte sok esetben kizáró ok.

A kedvencekkel szemben a károkozást említik a legtöbben, a kisgyermekesektől azonban amiatt tartanak, mert esetükben nehezebb a szerződésbontás egy-egy vitás helyzetben.


Az egyetemista lányoknak a többség szívesebben adja ki a lakását, de Gór Péter rávilágított: a tapasztalatok szerint a fiúkkal kevesebb gond szokott adódni, mivel rendszeretőbbek, mint a gyengébbik nem. A lakásban dohányzást azonban a legtöbb bérbeadó nem preferálja. Az egyedülállók és a párok jellemzően az egy, másfél szobás lakásokat keresik, az egyetemisták az egyetem közelségét, megközelíthetőségét szokták hangsúlyozni, de az első sikeres tanév után ez az elvárás rendszerint elillan.

 

Matey István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában