A jogszabályok szerint járnak el

2022.02.13. 14:05

Mi lesz az épülő BMW-gyárnál letermelt humusszal?

A földpadkákra, töltés- és bevágási rézsűkre is kerül.

Az önkormányzat a legnagyobb gondossággal jár el | Forrás: MW-archív

Zajlik a BMW-gyárhoz kapcsolódó ipari terület kialakítása, ez jelentős földmunkákkal, az értékes termőföldréteg, a humusz leszedésével is jár. Többek közt a vasúti konténerterminálhoz tartozó tehergépjármű-parkoló létrehozásához, a nyugati határolóút területén távolították el a humuszt tavaly ősszel. Az önkormányzatot a humusz sorsáról kérdeztük.

A válasz szerint az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet 500 hektáros területén 2021. december 31-ig 146 ezer 300 köbméter humuszt termeltek le, a még letermelendő mennyiség pedig mintegy 73 ezer 500 köbméter. A letermelt humusz elhelyezésének feltételeit jogszabály írja elő, a 2007. évi törvény és a 2008-as FVM-rendelet értelmében a letermelt humusz egy része használható fel helyben. Ezt is figyelembe véve mindig az érvényes talajvédelmi előírások és elfogadott talajvédelmi tervek szerint deponálják ideiglenesen a gazdasági övezet területén. A humuszos termőréteget az ideiglenes depóniákból a földpadkákra, töltésrézsűkre és bevágási rézsűkre terítik vissza azok végleges kialakítása után. 

 

A legnagyobb gondossággal

A mentett humuszos termőréteg egy részét (mintegy 90 ezer köbmétert) helyben, a leendő út tartozékainak, padkáinak, rézsűinek, vízelvezető árkok rézsűinek visszahumuszolására használják fel. A többit (mintegy 129 ezer 800 köbmétert) a meghatározottak szerint kezelik, hasznosítják. Az önkormányzat fokozott figyelemmel, a legnagyobb gondossággal jár el, így a teljes humuszmennyiség legmegfelelőbb felhasználásáról és elhelyezéséről gondoskodott.

 

SzT 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában