Statisztika

2022.02.09. 13:05

Bérhelyzet: még „ül a számokon” a Covid

Az átlagkereset 9,7 százalékkal nőtt megyénkben a vizsgált időszakban, de így is elmaradt az országostól.

Forrás: MW-archív

A gazdasági-társadalmi folyamatokat 2021 I–III. negyedévében is több területen meghatározták, vagy épp nyomot hagytak azokon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések. Összefoglalóan ez is megállapítható az említett időszakról, melynek adatai elérhetők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványsorozatának legutóbbi darabjában. 

 

A demográfiai irányokra gyors pillantást vetve kiderül, hogy 2021 I–III. negyedévében Hajdú-Bihar megyében többen születtek, és többen haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A természetes fogyás a megye népességét 1462 fővel csökkentette. 

20210210 sasleltár

Az ipar összeszedte magát 

 

A KSH összegzése a munka világából származó adatokat szemrevételezve arról tanúskodik: a foglalkoztatottak száma Hajdú-Biharban a hazai átlagnál nagyobb mértékben (2,1 százalékkal) gyarapodott, míg a munkanélkülieké az országost meghaladóan (15 százalékkal) csökkent 2020 III. negyedévéhez képest. A foglalkoztatási arány (62,7 százalék) és a munkanélküliségi ráta (5,3 százalék) is kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 9,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Összege (355 ezer forint) továbbra sem érte el az országos átlagot (429 ezer forint). 

 

A telephelyi adatok alapján az ipar I–III. negyedévi teljesítménye 15 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, a megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 14 százalékkal emelkedett. A beruházások volumene 9,8 százalékkal bővült. Az időszakban 59 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint egy évvel korábban, így a lakásépítések népességre vetített száma kisebb volt az országos átlagnál – áll a vizsgálat összegzésében. Azt is írják: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma jelentősen elmaradt a járvány előttitől. A kiskereskedelmi forgalom volumene 1 százalékkal emelkedett, egy lakosra 798 ezer forint jutott, az országos átlagnál (933 ezer forint) kevesebb. 

 

HBN 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában