Benyújtották a javaslatot

2022.01.25. 17:45

Közgyűlési előterjesztés: két új kiemelt fejlesztési terület lehet Debrecenben

Az Attila tér, valamint a Nagyerdei körút – Oláh Gábor utca – Ady Endre út által határolt területrészek kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról nyújtott be javaslatot Gábor István főépítész, amiről az önkormányzati képviselők csütörtökön döntenek.

Forrás: Napló-archív

Forrás: Napló-archív

Az Attila téri görög katolikus Szent György templom 1987. óta műemléki védettség alatt áll. A körülötte lévő park, illetve templomkert az önkormányzat tulajdona, a templom ingatlan tulajdonjogát a Hajdúdorogi Görögkatolikus Lelkészi Hivatal gyakorolja. A templom üzemeltetési feladatait ellátó lelkészi hivatal és az önkormányzat a templomkert fejlesztésének és kertépítészeti rekonstrukciójának érdekében az ingatlanok közös telekhatárának rendezését tűzte ki célul, amely magával vonja a hatályos településrendezési eszközök módosítását is.

 

A park és kert a város helyi építési szabályzatáról (HÉSZ) szóló rendelet szerint belvárosi kisvárosias lakóterület, míg a templom területe több övezeti zónába esik. Utóbbit a településszerkezeti jelentőségű Szent Anna utca és Hajnal utca felől utcaszabályozási (telekalakítási) kötelem, míg az Attila tér északi oldalán, valamint a Teleki utca irányából további mellékúthálózati utcaszabályozás érinti. A templomkert rehabilitációjának részeként a zöldfelület növekszik, a burkolt felületek csökkennek, azonban ezen kertészeti tervek megvalósításának egyik feltétele a rendezett, a szabályozási terv szerinti telek kialakítása. A beruházás mielőbbi megvalósíthatósága érdekében fontos a HÉSZ módosítása, mely a területet érintően a Szent Anna utca és a Hajnal utca felől utcaszabályozás korrekcióját jelenti.

 

Az Oláh Gábor utcai sporttelep ingatlana az önkormányzat és a Magyar Állam közös tulajdona. Az üzemeltetési feladatokat a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. látja el. A cég az Oláh Gábor utcai sporttelepen pozitív tervtanácsi véleménnyel rendelkező, korábban elhatározott fejlesztés keretében szeretné megvalósítani a futófolyosó épületét az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatásból.

 

Az ingatlant a HÉSZ szerint utcaszabályozási (telekalakítási) kötelem érinti a településszerkezeti jelentőségű Nagyerdei körút felől, míg a szomszédos ingatlan építési telek kiegészítésére szolgáló szabályozási vonallal érintett. Az építési engedély megszerzésének egyik feltétele a rendezett, szabályozási terv szerinti telek kialakítása. Ezen telekalakítási eljárásba be kellene vonni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t is, azonban hozzájárulásának beszerzése – az eddigi tapasztalatok alapján – hosszabb időt venne igénybe, mely a telekalakítási eljárásra és ezzel együtt a beruházás mielőbbi megvalósíthatóságára is hatással lenne – mutat rá az előterjesztés.

 

A Nagyerdei körút a HÉSZ-ben közúti főhálózat elemeként rögzített, a fejlesztéssel érintett ingatlant beépítésre szánt különleges nagykiterjedésű sportolási célú területként rögzíti. A tervezett létesítmény az építési övezetre vonatkozó előírás által rögzített, elhelyezhető rendeltetéseket tekintve annak megfeleltethető. A tervezett épület körülbelül 14x109 méter méretű, melyben helyet kapna a 4 sávos, 80 méter hosszú futópálya. A beruházás mielőbbi megvalósíthatósága érdekében fontos a HÉSZ módosítása, mely a területet érintően a Nagyerdei körút felőli utcaszabályozás törlését jelenti.

 

A kiemelt fejlesztési területté nyilvánítás lehetővé teszi a településrendezési eszközöket érintő módosítás véleményezési eljárásának tárgyalásos eljárás keretén belüli lefolytatását, mely lényegesen rövidebb időtartam – átlagosan 2-3 hónap – alatt történhet meg, mint a teljes eljárás, mely 6-7 hónapot vesz igénybe. 

 

HBN

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában